Academia de POLIȚIE îi răspunde lui Carmen Dan: S-au verificat 6 teze de DOCTORAT în 17 zile, nu 6 luni
Purtător de cuvânt al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a explicat, pentru MEDIAFAX, că activitatea Comisiei de Etică care, potrivit legii, trebuie să aibă în componență cel puțin un student, nu s-a putut desfășura din cauza faptului că studenții au fost în sesiune, apoi într-o lună de practică obligatorie.
„În intervalul 15 noiembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, s-au solicitat persoanelor ale căror teze depășeau coeficienții de similitudine să prezinte puncte de vederea pe baza rapoartelor de similitudine electronică. În intervalul 15 ianuarie – 8 februarie, studenții noștri s-au aflat în sesiune, iar în perioada de sesiune activitatea Comisiei de Etică, obligată potrivit Legii Educației Naționale să aibă în componență cel puțin un student, nu s-a putut desfășura foarte bine. Repet, pentru că studenții erau în sesiune. În intervalul 11 februaire – 8 martie, studenții noștri au fost într-o lună de practică obligatorie pentru toate profilele de învățământ ale Academiei de Poliție. În intervalul 11 martie – 28 martie, în 17 zile, s-au verificat 6 teze de doctorat. Mie mi se pare că este o viteză rezonabilă. După aritmetica mea, acest interval nu înseamnă 6 luni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Marcoci, prorector și purtător de cuvânt al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
Marcoci a precizat că, dacă Academia de Poliție avea ceva de ascuns, nu mai iniția verificările tezelor de doctorat.
„Dacă Academia de Poliție voia să ascundă mizeria, nu iniția acest demers. Nu mi se pare corect ca o instituție care s-a sesizat din oficiu și a demarat niște verificări să fie acuzată că le întârzie. E ca și cum un procuor care se sesizează din oficiu este întrebat apoi de ce se mișcă greu”, a conchis Mihai Marcoci.
Reacția prorectorului vine după ce, vineri, Ministerul de Interne a informat că ministrul Carmen Dan consideră că se impune o evaluare a modului de organizare a acestui proces desfășurat la nivelul Academiei de Poliție, având în vedere că în aproape șase luni au fost evaluate și s-au emis puncte de vedere pentru doar șase lucrări de doctorat, conducerea MAI solicitând o informare privind stadiul verificărilor.
Comisia de Etică și Deontologie Universitară a fost sesizată pentru 60 de teze de doctorat susținute din 2011 și până în prezent. La acestea se adaugă și tezele de doctorat aparținând întregii conduceri a Academiei de Poliție, pentru a se clarifica orice suspiciuni de plagiat față de aceștia.