Academia Română vrea să oblige absolvenții de facultăți să lucreze câțiva ani pentru România. Studenții se revoltă și acuză „practici totalitare”

Academia Română vrea să oblige absolvenții de facultăți să lucreze câțiva ani pentru România. Studenții se revoltă și acuză practici totalitare
Publicat: 22/02/2017, 21:14

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea țării, credem că se impune ca orice absolvent de învățământ superior, beneficiar al subvenției de la buget, să fie obligat să lucreze în țară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenționate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată de Academia Română.

Echipa care a conceput această strategie educațională pentru următorii 20 de ani spune că lipsa de susținere din mediul științific a cauzat această migrare a absolvenților de facultate.

„Din păcate, până la acest moment, educația, cercetarea științifică și inovarea au avut susținere total necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanțare cronică, prin incoerență, fragmentare și lipsă de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potențialului de cercetare și, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentați spre țări dezvoltate în Europa și SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluției societății românești. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creștere, prin urmare este îndreptățită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul țării?”, explică autorii strategiei.

Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici români. Între anii 2007 și 2015, peste 36.000 de abolvenți de medicină, stomatologie și faormaciști au părăsit România pentru condițiile mai bune din Vest.

Academia Română cere, astfel, regândirea sistemului de finanțare al studenților, dar și adaptarea programelor la cerințele actuale de pe piața muncii.

România a semnat, încă din 1999, aderarea la Procesul Bologna al cărui scop a fost crearea unui spațiu european pentru învățământul superior compatibil, astfel încât să faciliteze mobilitatea studenților și în timpul studiilor și după ce au absolvit, pentru a se angaja.
Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România califică propunerea Academiei Române de a-i obliga pe absolvenți să lucreze în țară după terminarea studiilor ca fiind una totalitară și care încalcă dreptul la mobilitate a studenților în Europa.

„Astea sunt practici totalitare. Nu suntem de acord cu asemenea perspectivă, ni se pare o atitudine retrogradă. Absolvenții din România trebuie să aibă facilitatea de a se angaja oriunde în spațiul european după terminarea facultății. Ei sunt liberi în piața muncii globală să își aleagă orice loc de muncă doresc, unde se simt ei mai valorificați. Piața muncii este liberă, ei se pot angaja oricând, oriunde fără să fie obligați să dea ceva înapoi statului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheș, președintele Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Studenții condamnă încercarea Academiei Române de a obliga absolvenții să rămână în țară după terminarea studiilor, cel puțin pe o durată egală cu anii de facultate. Academicienii vor ca cei care nu rămân să fie obligați să returneze banii pe care statul i-a dat pe timpul facultății.

„Soluția nu e o constrângere. Nu așa blocăm exodul, obligându-i să nu mai plece. Soluția este să avem locuri bine plătite, să creștem nivelul de trai, să creștem încrederea tinerilor studenți în România și faptul că își pot face o carieră aici. Mulți pleacă pentru că nu au încredere în perspectiva pe care o oferă România. Multora nu le face plăcere să plece din țară, pleacă de nevoie. Nu o să mai avem milioane de români peste graniță dacă se va putea trăi decent. Așa ce facem? Închidem granițele, nu mai pleacă nimeni, ca să ne asigurăm că nu ne mai pleacă poporul din țară”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheș.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang