Academician de 57 de ani, cu doctorat și două masterate, admis student la Facultatea de Fizică din Cluj
Un academician româno-american în vârstă de 57 de ani, care are un doctorat și două masterate, a fost admis în sesiunea din iulie ca student la buget în anul I la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Adrian Toader-Williams a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a ales să devină student în anul I la Fizică, deși are un titlu de academician, un doctorat și două masterate, considerînd că educația și studiul sunt calea către echilibrul personal, indiferent de vârstă, „neuronii fiind regenerați atunci când sunt solicitați spre a învăța ceva nou”.
„Eu cred că educația și studiul sunt calea către echilibrul personal, indiferent de vârstă, neuronii se regenerează atunci când sunt solicitați spre a învăța ceva nou. Suntem precum o unealtă care trebuie permanent folosită, dar fiind inteligentă, creierul, precum și restul sistemului nervos, trebuie exersați. Nu ne putem pune în vaselină, spre conservare. Eu îmi trăiesc acum adolescența, nu simt că aș avea 57 de ani. De ce am ales Fizica? Pentru că este prima mea pasiune în zona științelor, pasiune născută încă din clasa a VI-a. Fizica stă la baza tuturor științelor fixe. Urmând cursurile de Fizică la UBB, întrevăd că va reprezenta o sursă de inspirație, pe lângă cunoștințele fundamentale, care unele trebuie împrospătate, iar altele dobândite de la zero. Fiind expuse subiectelor de interes, ideile se nasc, legăturile interdisciplinare sunt astfel formate, încât noile cursuri reprezintă oportunități de stimulare a minții, de idei, de a face interconexiuni”, a spus academicianul.
Acesta nu a susținut examen de admitere, intrând la Facultatea de Fizică a UBB pe baza mediei de licență – 8,67 – obținută în 2007 la prima universitate absolvită în România, „Lucian Blaga” din Sibiu.
Adrian Toader-Williams a subliniat că admiterea ca student în anul I reprezintă „o provocare autoindusă”, care speră să dea rezultate foarte bune, în condițiile în care, în paralel cu cursurile pe care le va urma, va desfășura și o activitate de cercetare.
„Cred că mă voi înțelege foarte bine cu viitorii mei colegi de la Fizică. Am început Santa Monica College, din California, la 40 de ani, și aveam colegi studenți și de 16 ani, mici genii, cu care am făcut echipă. La cursurile de Chimie organică de la Santa Monica College făceam calcule termodinamice. Atunci am realizat că activitatea izotopică de o anumită manieră ce are loc la nivelul sistemelor vii a început să domine interesul meu de moment care, de fapt, stă la baza multor lucrări aflate în lucru în acest moment, inclusiv proiectul pe care l-am înaintat către NASA la începutul lunii iulie”, a mai spus Adrian Toader – Williams.
Acesta a susținut că va fi un student „model”, care nu va lipsi de la cursuri, seminarii și laboratoare, fiind de părere că „absenteismul la cursuri, lipsa de participare activă și interactivă, cu adresarea de întrebări și comentarii, duce la scăderea calității învățământului, atât din punct de vedere al unei instituții de învățământ superior, cât și al studentului”.
„Intenția mea este să nu lipsesc, pe cât posibil, pentru că sunt implicat în diverse proiecte de cercetare și merg des și în SUA. Eu nu merg la școală de formă, ci ca să acumulez informații. Plus că este o chestiune de respect pentru profesori, una dintre cele mai mari jigniri pentru un cadru didactic fiind absenteismul studenților de la cursuri. Resursa cea mai importantă este timpul, trebuie investit în viitor, iar noțiunea de facultate nu înseamnă că prezența la cursuri trebuie să fie facultativă. Studiul trebuie să aibă loc permanent, iar perioada sesiunilor trebuie folosită pentru recapitulări. Contează și notele obținute la examene pe parcursul facultății pentru că din ce în ce mai mulți angajatori sunt interesați nu numai de diploma obținută, dar și de modul cum a fost obținută, ce note a avut absolventul și ce anume știe. Drept pentru care seminariile, colocviile, orele de laborator, precum și practica sunt extrem de importante”, a subliniat academicianul.
Acesta a precizat că diploma pe care o va obține după absolvirea cursurilor îl va ajuta pe viitor în proiectele la care lucrează, putând să demonstreze că este și fizician.
„Eu nu merg la școală pentru diplomă, merg pentru cunoștințe, dar diploma mă va ajuta, pentru că voi putea să declar că sunt și fizician. La proiectele la care lucrez, multă lume s-ar putea întreba cine sunt eu de îmi permit să enunț anumite teorii, și atunci voi putea să demonstrez că am și cunoștințe de fizică”, a explicat acesta.
UBB a anunțat, marți, pe site-ul instituției, candidații admiși la sesiunea din iulie în urma examenului de admitere pentru anul universitar 2013-2014. La Facultatea de Fizică, la specializarea Fizică, au fost scoase la admitere un număr de 14 locuri bugetate la linia română, din care au fost ocupate doar patru.
Adrian Toader – Williams s-a născut la Medgidia în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câștigat medalia de argint la Târgul Internațional de Invenții la Tokyo, cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.
La 23 de ani, în 1978, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mișcarea „Paul Goma”. În SUA, s-a stabilit în California unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College și a obținut o diplomă în științe generale. În perioada studenției a fost președintele Asociației Studențești a Colegiilor de Stat din sudul Californiei și a răspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenți.
După dobândirea cetățeniei americane, în 1982, și-a schimbat numele în Adrian Williams, dar folosește numele Adrian Toader – Williams în scrierile științifice.
În 1998 s-a reîntors în România, a absolvit Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, s-a stabilit la Cluj-Napoca și și-a luat două diplome de master, în Gestiunea durabilă a zonelor montane, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și în Managementul calității alimentelor, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
În 2012, și-a luat doctoratul în zootehnie la USAMV Cluj-Napoca, cu o teză despre productivitatea melcilor sub aspect bioeconomic.
Din 2010, este cercetător independent, abordând o tematică vastă, de la socio – economie, la ecologie, agricultură, bioeconomie și ecoeconomie.
În anul 2010, a fost invitat la o conferință internațională la Moscova, pentru a prezenta în plen despre problemele ecologice și criza mondială, conferință organizată de Universitatea de Stat pentru Științe Umanitare „M. A. Sholokhov”, sub egida Academiei Internaționale de Științe, unde a susținut o lucrare cu titlul „Mintea umană ca cel mai puternic agregat poluant”.
În urma acestei prezentări, în același an, a fost propus și primit prin vot unanim ca membru activ al Secției Ruse a Academiei Internaționale de Științe și a primit titlul de academician.
Academia Internațională de Științe a fost înființată în anul 1982, având sediul central la Munchen, Germania. Instituția are circa 1.000 de membri – oameni de știință și cercetători, printre care se numără 58 de laureați ai Premiului Nobel.
Adrian Toader – Williams a trimis, la începutul lunii iulie, la NASA, un proiect în care propune cercetarea stabilității și protecția produselor alimentare față de efectele radiațiilor cosmice în misiunile și zborurile spațiale.