Prima pagină » Știri » Academicianul Gheorghe Zarnea a decedat

Academicianul Gheorghe Zarnea a decedat

Medicul și biologul Gheorghe Zarnea, membru titular al Academiei Române, a decedat sâmbătă, la vârsta de 91 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.

Medicul și biologul Gheorghe Zarnea, membru titular al Academiei Române, a decedat sâmbătă, la vârsta de 91 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.

Născut pe 22 septembrie 1920, academicianul Gheorghe Zarnea a absolvit Liceul „Aurel Vlaicu”, după care a urmat Facultatea de Medicină din București, obținând, în 1945, titlul de doctor în medicină și, în 1970, titlul de doctor docent.

După cursuri de specialitate în Franța și Danemarca, Gheorghe Zarnea a intrat în învățământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor și profesor consultant. În comunitatea universitară, Gheorghe Zarnea este considerat drept întemeietorul învățământului de microbiologie generală din facultățile de biologie și chimie, pe care l-a dezvoltat odată cu crearea unor discipline noi ca virologia, imunobiologie, bacteriologie medicală, ecologia microorganismelor, microbiologie industrială.

Activitatea didactică s-a completat armonios cu cea de cercetare științifică, legată în principal de biologia, imunologia și epidemiologia rickettsiilor și a rickettsiozelor. Pe baza a numeroase studii a fost posibilă extinderea bazei științifice de diagnostic prin realizarea unor produse biologice noi, standardizate. A coordonat studiile științifice clinice, microbiologice și epidemiologice care au permis eradicarea acestui tip de infecție din țara noastră.

După anul 1970, Gheorghe Zarnea, împreună cu un grup de colaboratori, și-a consacrat activitatea științifică exclusiv pe probleme de biologie și aplicațiile unor microorganisme utile pentru sol -biologia unor microorganisme producătoare de enzime cu importanță biotehnologică, a microorganismelor producătoare de gaze combustibile (metan, hidrogen), inginerie genetică bacteriană ș.a.

Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în peste 225 de lucrări, printre care se numără: „Tratat de microbiologie generală”, „Revoluția biologică”, „Principii și tehnici de imunologie”, „Virusologie generală”.

Între anii 1973-1985 a fost director al Institutului de Biologie al Academiei Române, după care a fost director onorific până în 1998.

Recunoașterea valorii științifice a activității desfășurate de Gheorghe Zarnea a fost atestată prin alegerea sa ca membru al Societății Franceze de Microbiologie și a fost distins cu mai multe premii și medalii, printre care se numără premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române și Ordinul național „Steaua României” în grad de ofițer.

În anul 1991, Gheorghe Zarnea a fost ales membru corespondent al Academiei Române și patru ani mai târziu, în 1995, membru titular, an în care a devenit și președinte și președinte de onoare al Secției de Științe Biologice.

Citește și