Prima pagină » Știri » Academicianul Mircea Petrescu-Dîmbovița a murit la vârsta de 98 de ani

Academicianul Mircea Petrescu-Dîmbovița a murit la vârsta de 98 de ani

Academicianul Mircea Petrescu-Dîmbovița a murit la vârsta de 98 de ani
Istoricul și arheologul Mircea Petrescu-Dîmbovița, membru titular al Academiei Române și fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei, a încetat din viață la vârsta de 98 de ani, informează înaltul for cultural și științific.

Istoricul și arheologul Mircea Petrescu-Dîmbovița, membru titular al Academiei Române și fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei, a încetat din viață la vârsta de 98 de ani, informează înaltul for cultural și științific.

Născut în anul 1915, la Galați, Mircea Petrescu-Dîmbovița a absolvit cursurile liceale în orașul natal, după care a urmat studii de istorie, filosofie și drept la București, obținând, în 1947, doctoratul în litere și filozofie, specialitatea preistorie.

În anul 1938 și-a început cariera universitară ca asistent onorific la catedra de Preistorie și Arheologie a Universității din București și a urmat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor și decan la Facultatea de Istorie a Universității din Iași.

A îmbinat activitatea universitară cu aceea de cercetător științific la Institutul de Istorie și Arheologie „A.D. Xenopol” din Iași și a fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei.

A întreprins numeroase săpături arheologice în Muntenia și Moldova, mai ales cu privire la neo-eneolitic, perioada de tranziție la epoca bronzului, prima și a doua perioadă a epocii fierului, perioada formării poporului român și evul mediu.

A participat la numeroase recunoașteri arheologice în Moldova, ale căror rezultate le-a publicat în volumul „Așezări din Moldova de la paleolitic până în secolul XIII”, prioritate tematică în țara noastră.

Bogata sa activitate de cercetare s-a concretizat într-un număr impresionant de cărți, studii, comunicări și rapoarte apărute în țară și peste hotare, printre care „Nouvelles données concernant le néolotique carpatho-balkanique”, „Depozitul de bronz de la Bârsana”(Maramureș), „Contribuții la sfârșitul epocii bronzului și începutul epocii de fier din Moldova”, „Cetățuia de la Stoicani”, „Populații și culturi în spațiul carpato-dunărean în prima jumătate a mileniului I î.e.n.”, „Metalurgia bronzului”, „Die Nekropole der Noua-Kultur auf der «Țugueta» bei Trușești. Kreis Botoșai, Normoldau, Rumänien”, „Cercetări arheologice și istorice din zona lacului de acumulare Bicaz”.

A elaborat manualele „Scurtă istorie a Daciei preromane”, „Istoria României . De la începuturi până în secolul VIII” (în colab.), a colaborat la „Enciclopedia arheologiei și istoriei vechi a României” și a participat ca autor și coordonator la volumul I din tratatul „Istoria românilor”.

Pentru valoarea contribuțiilor sale științifice, Mircea Petrescu-Dîmbovița a fost ales, în 1991, membru corespondent și, în 1996, membru titular al Academiei Române. Aprecierea activității sale este atestată și de alegerea sa în prestigioase instituții științifice de specialitate dintre care pot fi amintite cea de membru titular al Institutului de Preistorie și Protoistorie din Florența și membru corespondent al Institutului Arheologic German.

„Prin plecarea spre veșnicie a istoricului și academicianului Mircea Petrescu Dâmbovița, Academia Română pierde pe un distins istoric și profesor a cărui operă rămâne în istoriografia românească”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Autor

Citește și