ACASĂ. Câți români au intrat în ultimele 24 de ore în țară. Totul despre izolarea celor care vin din străinătate

Publicat: 18 05. 2020, 15:13
Autospecială din dotarea Poliției de Frontieră (FOTO - ilustrativ: Mediafax Foto)

Românii care au stat la graniță pentru a intra în țară sunt revoltați de comportamentul autorităților. „Avem în mașină testele de coronavirus negative și noi mergem în izolare. De ce? Pentru ce?”, se întreabă o doamnă care a stat mai bine de opt ore în mașină.

Aproape 17.000 de oameni au intrat în România în ultimele 24 de ore, scrie Mediafax. Poliția de Frontieră a anunțat că 7.000 dintre ei au fost trimiși în izolare la domiciliu. Potrivit hotărârii CSU (Comitetul pentru Situații de urgență), în starea de alertă toți cei care intră în România pot alege să se izoleze la domiciliu.

Problemele au apărut și la ieșirea din țară. La câțiva kilometri de graniță era și un român plecat cu o zi în urmă din Constanța cu destinația Germania.

„De aseară de la ora 9 (am plecat n.r.). Nu știu cum mai rezistăm. Va trebui să trec Ungaria în tranzit, nu avem voie să oprim și Austria în tranzit”, a declarat acesta.

Poliția de Frontieră a anunțat că a luat măsuri pentru fluidizarea traficului la intrarea în țară. „Traficul a fost redirecționat prin alte patru punct de trecere a frontierei: PTF Borș, PTF Nădlac II, PTF Vărșani și PTF Petea”, a declarat comisar Alexandra Glăvan, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.

Cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei a fost Nădlac I, de unde au fost trimise în izolare aproape 2.900 de persoane.

Motivul pentru care sute de români trec granița pe jos. „E corect ce se întâmplă?”

Sute de români trec graniţa de vest pe jos, în lipsa unor mijloace de transport care să îi aducă în ţară.

Din vamă, oamenii sunt preluaţi de autocare şi sunt duşi în carantină, în judeţele de domiciliu. Însă până să ajungă la frontieră, plătesc câteva sute de euro unor transportatori care îi preiau din Italia, Franţa sau Germania. Uneori, chiar la negru, scriu Știrile PRO TV.

Punctul de frontieră Nădlac I este tranzitat zilnic de 400- 500 de persoane.

MĂRTURIE: ”E corect ce se întâmplă?”

Un bărbat întors din Italia povesteşte că schema de transport a apărut în ţările vecine, odată cu pandemia. Vine din Torino, unde a rămas fără muncă. Pentru că se anulaseră cursele aeriene, a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, însă fără succes, spune el.

Gheorghe Lupu: “Am venit la negru cu un microbuz până la o anumită locaţie, de acolo ne-a luat altcineva şi ne-a dus până în vamă cu bani grei: 250 de euro. Am fost cinci persoane, ori 250. E corect ce se întâmplă?”

Odată intraţi în ţară, oamenii trec prin triaj şi li se fac formalităţile. Este nevoie de cel puţin zece autocare zlinic pentru a-i transporta până acasă.

Sâmbătă, mii de români au fost blocați de ore în șir în vama Nădlac, iar regulile de distanțare socială au fost inexistente. Toți cei care așteaptau să intre în țară, erau, unul lângă celălalt, după cum se poate observa și în fotografiile făcute publice de ziarul local Special Arad.

„Tocmai mă pregăteam să plec spre Nădlac I. Am fost și ieri acolo, merg și acum, fiindcă se pare că problemele încă persistă. Din păcate, totul depinde de statul maghiar, care nu are suficienți lucrători la frontieră. Sau cel puțin aceasta este informația pe care am primit-o și eu. Din informațiile mele, noi avem în jur de 60 de lucrători. În ceea ce privește punctul de trecere Nădlac II, pe acolo trec doar camioanele, pentru a nu fi ținute în loc”, a declarat prefectul Gheorghe Stoian pentru Special Arad.