Prima pagină » Știri » ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU. Ce companie de asigurări va avea de plătit „cea mai mare daună RCA înregistrată vreodată în România”

ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU. Ce companie de asigurări va avea de plătit „cea mai mare daună RCA înregistrată vreodată în România”

Familiile victimelor care și-au pierdut viața în Muntenegru, ca și cei 29 de răniți care vor fi aduși astăzi la București urmează să primească despăgubiri morale și materiale de până la 6 milioane de euro.

Cheltuielile de spitalizare și cele pentru recuperarea ulterioară a răniților care ajung astăzi în România vor fi suportate de o companie de asigurări, întrucât firma de transport al cărui autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru avea o poliță RCA care acoperă aceste costuri. În baza aceleiași asigurări, atât familiile victimelor care și-au pierdut viața, ca și cei 29 de răniți pot primi, dacă vor cere acest lucru, despăgubiri morale și materiale de până la 6 milioane de euro.

Luând în calcul dimensiunea tragediei din Muntenegru, „sunt toate circumstanțele să putem spune că va fi cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală înregistrată vreodată în România, pentru că n-au mai fost evenimente de asemenea amploare pe zona de transporturi auto”, estimează Valentin Țuca, CEO la AON Risk Solution, unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurare-reasigurare de pe piața din România.

Din informațiile sale, firma transportatoare al cărei autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru avea o poliță RCA la Omniasig VIG. O astfel de poliță acoperă toate cheltuielile derivate din accident, de la cele de spitalizare, medicație și transport, până la repatriere sau recuperare. Daunelor rezultate din RCA li s-ar putea adăuga și altele, dacă pasagerii aveau încheiate polițe de viață sau de călătorie individuale, la diverse companii de asigurări. De asemenea, polița CASCO are extinderi, atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje.

Contactați de gândul, reprezentații Omniasig s-au declarați prudenți în legătură cu confirmarea asigurării, arătând că nu li s-a comunicat, până la această oră numărul de înmatriculare a mașinii implicate în accident.

Ce includ asigurările RCA

Banii ar urma fi plătiți în fiuncție de gravitatea rănilor suferite sau de situația fiecăruia dintre cei care și-au pierdut viața – vârstă, membri ai familiei aflați îăn întreținere.

„Este vorba de o poliță de răspundere civilă auto, o poliță globală și de o poliță CASCO care are niște extinderi pentru pasageri și pentru bagaje. Limita globală de despăgubire este de 5 milioane de euro pentru vătămări corporale, deci pentru toți pasagerii. Pentru pagube materiale  – 1 milion de euro. Banii aceștia nu se impart în mod egal, pentru că una este să fie o invaliditate permanent, nu mai vorbesc de deces, alta este să fie o invaliditate care necesită câteva zile de spitalizare. Banii vor fi plătiți proporțional cu dimensiunea daunelor suferite”, a explicat pentru gândul Valentin Țuca.

Pentru a obține despăgubirile, familiile victimelor trebuie să facă cereri către compania de asigurare sau să se adreseze fie unui avocat, fie unei firme specializate care să le reprezinte. Pe lângă cheltuielile de spitalizare, polița RCA acoperă și transportul în țară, pe care Guvernul a anunțat însă deja că îl suportă din resurse proprii. „Fiind un eveniment care ne afectează la nivel național prin tragismul său, e foarte bine că guvernul face acest lucru, dar să nu se înțeleagă că nu avem nevoie de asigurare pentru că Guvernul se ocupă de noi în caz de accidente. Acum e o situație specială, nedorită”, arată președintele AON Risk Solution.

Despăgubirile includ totodată recuperarea și medicamentele pentru cei răniți.   „Dacă ai avut un picior rupt și după șase luni intri într-un program de recuperare și asta se plătește. Există și o extindere a poliței de accidente pentru repatrierea corpului neînsuflețit”, a adăugat Valentin Țuca.

Foto: Mediafax / Răzvan Chiriță

Recuperarea banilor durează însă. „În mod firesc, astfel de evenimente incumbă oarece perioadă de timp pentru acordarea despăgubililor. În această situație, eu cred că Omniasig VIG este un asigurator care își achită obligațiile și cred că nu o să incumbe întârzieri datorită unor factori artificiali. Pe de altă parte și familiile trebuie să-și prezinte cât mai repede cererile de despăgubire”, mai spune președintele AON.

Efectul asupra pieței: „Polițele RCA vor fi mai scumpe anul viitor”

În estimările sale, despăgubirile mari pe care Omniasig le va plăti victimelor și familiilor acestora vor avea ca efect majorarea costurilor pentru RCA anul viitor, pentru toți cei care vor încheia astfel de polițe.

„Asiguratorul este și el reasigurat, nu plătește din banii proprii. Ascest lucru va însemna un cost pentru piața locală. Piața reasigurării va costa la anul pentru că evenimentul acesta atrage un cost global pentru toată piața de reasigurări. Există posibilitatea ca urmare a acestui accident ca polițele de asigurare să fie mai scumpe în viitor pentru că piața de reasigurare o să ceară probabil costuri mai mari de reasigurare”, a explicat Valentin Țuca.

29 dintre supraviețuitorii accidentului de duminică sunt aduși astăzi în țară, urmând să fie internați la spitalele Floreasca, Elias, Universitar și Bagdasar Arseni. Alte 18 persoane și-au pierdut viața. 9 sunt din București, 5 din județul Argeș, una din Cluj, una din Ilfov și 2 din Timiș. Între cei au decedat, se numără și unul dintre șoferi.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Tot ce trebuie să știi despre examen. Informații noi pe măsură ce apar

Autor

Citește și