Prima pagină » Știri » Acest profesor de la ASE le spunea studenților că lucrările de licență sunt de „o calitate îndoielnică”. „Garanția” care l-a trimis șase ani după gratii

Acest profesor de la ASE le spunea studenților că lucrările de licență sunt de „o calitate îndoielnică”. „Garanția” care l-a trimis șase ani după gratii

Acest profesor de la ASE le spunea studenților că lucrările de licență sunt de „o calitate îndoielnică
Fostul prodecan al Facultății de Finanțe-Bănci din ASE, Cosmin Șerbănescu, determina studenții să îi dea mită fie spunându-le că au lucrări de calitate "îndoielnică", fie acordându-le ajutorul de a le elabora "o cunoștință" tezele de diplomă, se arată în motivarea sentinței de condamnare a acestuia.

„Instanța reține că inculpatul a avut aceeași rezoluție infracțională în sensul că pe de o parte acesta prevedea rezultatele actelor de executare cât și le urmărea, existând pentru acesta o practică de a pretinde sume de bani studenților, sens în care instanța are în vedere numărul foarte mare cât și a modului de săvârșire: ori își arăta nemulțumirea cu privire la calitatea îndoielnică a lucrărilor elaborate de studenți în apropierea termenului de predare – metodă aplicată studenților care încercau să-și elaboreze singuri lucrările – ori prin acordarea ajutorului de a le elabora ‘o cunoștință’ lucrările – pentru studenții mai puțin interesați de elaborarea personală a lucrărilor”, se arată în motivarea deciziei de condamnare la șase ani pentru luare de mită, de către Tribunalul București.

Conform sursei citate, Șerbănescu, în schimbul sumelor de bani primite a elaborat pentru studenți sau masteranzi lucrări de licență sau de disertație, deși el era membru al unei comisii de examinare, iar în mod automat studenții care dădeau mită promovau examenul.

„Având în vedere că au fost încălcate atribuții de serviciu ce țin de învățământ, care ar trebui să asigure o dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane, în formarea personalității autonome și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii, urmările sunt foarte grave”, subliniază judecătorii care l-au condamnat pe fostul prodecan din ASE.

Cosmin Șerbănescu, a fost condamnat la șase ani de închisoare, în februarie, după ce a primit de la studenți între 400 de lei și 400 de euro în schimbul unor lucrări de licență gata făcute și al unor note de promovare.

Decizia a fost luată de Tribunalul București, ea nefiind definitivă. Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București.

Șerbănescu, judecat pentru luare de mită și trafic de influență, se află în arest preventiv din 18 iulie 2014.

Instanța a mai decis confiscarea de la Cosmin Șerbănescu a sumelor de 9.730 de euro, 1.525 de lei și 1.300 de dolari.

În același dosar a fost condamnat și unul dintre studenții care i-a dat mită fostului prodecan, Rami Bayssi, la un an și patru luni de închisoare.

Potrivit Parchetului instanței supreme, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări, Șerbănescu a cerut și primit de la studenți sume între între 400 de lei și 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate, în formă digitală.

Procurorii mai spun că Șerbănescu le-ar fi garantat studenților că el, în calitate și de membru al comisiei de licență, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licență.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, fostul prodecan „a acceptat să-și traficheze influența, în schimbul banilor primiți, prin intervenții la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licență și membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an și a celor de licență”.