Acoperișul închisorii Doftana, monument istoric, continuă să se prăbușească. Autoritățile spun că nu au bani
Clădirea închisorii Doftana, monument istoric de categoria A, lăsată în paragină de mai mulți ani, continuă să se degradeze. După ninsorile de iarna aceasta o nouă bucată din acoperișul fostei închisori s-a prăbușit sub greutatea zăpezii, iar autoritățile locale spun că nu pot face nimic în această privință.
„Acoperișul era căzut în proporție de 80 la sută, acum s-a prăbușit din nou, a ajuns la 90 – 95 la sută”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, Ilie Gheorghe, primarul comunei Telega, pe teritoriul căreia se află clădirea fostei închisori.
Întrebat ce pot face autoritățile locale pentru a salva de la distrugere ceea ce a rămas din fosta închisoare, edilul a spus că în bugetul local nu sunt bani pentru reabilitare și nici Ministerul Culturii nu a alocat sume pentru salvarea monumentului istoric.
„Ne uităm cum se prăbușește. Este monument istoric și asta înseamnă bani pe care nu-i avem”, a spus primarul Ilie Gheorghe, adăugând că nici Ministerul Culturii nu a alocat fonduri pentru această clădire-monument.
Autoritățile din Telega au scos la vânzare, în urmă cu mai mulți ani, imobilul fostei închisori, iar la un moment dat găsiseră un potențial cumpărător, interesat să plătească prețul de 1.200.000 de euro, cât a fost evaluată oficial fosta închisoare și să o transforme în hotel. Acum, primarul spune că, din cauza crizei economice, potențialul investitor a renunțat la acest proiect.
Dată în folosință la sfârșitul secolului al XIX-lea, închisoarea Doftana a fost folosită ca penitenciar pentru deținuții de drept comun și pentru deținuții politici. În perioada comunismului, clădirea a fost transformată în muzeu, iar după 1990 a fost lăsată în paragină, iar de atunci continuă să se degradeze.