Ministerul Educației și sindicatele din mediul preuniversitar au căzut de acord, luni seară, asupra modificării Legii Educației Naționale (Legea 1/2011), astfel încât cei 40.000 de învățători și educatori care ar fi trebuit să urmeze o facultate în următorii șase ani să rămână în sistem fără a fi nevoiți să meargă la cursuri.
Potrivit acordului dintre cele două părți funcțiile didactice prevăzute de învățător și educator vor fi prevăzute în continuare de legea educației.
Citește și Andronescu: Resping acuzațiile mincinoase ale PDL legate de OUG privind diplomele educatorilor
Documentul precizează că situația actuală a 39.730 de învățători/învățătoare și educatori/educatoare dascălilor de la învățământul primar a fost dată de articolul art. 247 din legea educației, prin care aceștia se aflau în situația de a nu mai putea fi menținuți în sistem.
Reprezentanții Ministerului Educației și sindicaliștii spun că OUG nr. 92/2012, dată de fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, reintroduce funcțiile didactice de educatori/educatoare și învățători/învățătoare, reparând astfel o discriminare produsă de Legea nr. 1/2011 și evitând crearea dezordinii în sistemul de învățământ.
Sindicatele și Ministerul Educației au „agreat” mai multe puncte de vedere și direcții de acțiune, astfel încât situația învățătorilor să fie clarificată.
Citește și Educatorii și învățătorii, trimiși la facultate dacă vor să rămână în învățământ. Ce explicații dau Andronescu și Funeriu
Unul din punctele acordului arată că, „în sesiunea parlamentară în curs, se va susține menținerea, în Legea nr. 1/2011, a funcțiilor didactice de educator/educatoare și învățător/învățătoare, pentru cei care se află în prezent în sistem, fără alte condiționalități”.
Același document arată că atât sindicatele, cât și Ministerul Educației vor solicita Parlamentului României să revizuiască art. 248 al Legii 1/2011pentru a se reglementa situația tuturor cadrelor didactice aflate sub incidența prevederilor acestui articol.