Prima pagină » Știri » Acordul de mic trafic dintre România și Ucraina intră în vigoare joi. Ce presupune acesta

Acordul de mic trafic dintre România și Ucraina intră în vigoare joi. Ce presupune acesta

Acordul de mic trafic dintre România și Ucraina intră în vigoare joi. Ce presupune acesta
Din punct de vedere procedural, intrarea în vigoare a Acordului va fi urmată de o serie de formalități tehnice necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor acestuia.

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, Acordul privind micul trafic de frontieră dintre România și Ucraina, semnat la nivel de premieri, la Kiev, în 2 octombrie 2014, și care intră în vigoare joi, va facilita „considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone”.

Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustrează deschiderea și „nivelul remarcabil” atins în prezent de relațiile dintre România și Ucraina, precizează sursa citată.

Din punct de vedere procedural, intrarea în vigoare a Acordului va fi urmată de o serie de formalități tehnice necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor acestuia.

Înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră eliberate în baza Acordului va avea loc în viitorul apropiat, în cadrul unei ceremonii organizate în zona de frontieră, în prezența miniștrilor Bogdan Aurescu și Pavlo Klimkin.

Acordul reglementează condițiile de desfășurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenții din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenționează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depășească 3 luni de ședere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte și de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul/soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de 3 ani în zona de frontieră.

Aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potențialii beneficiari ai acestui Acord.

Permisele de mic trafic vor fi eliberate autoritățile române sau ucrainene în maximum 60 de zile de la primirea cererii însoțită de toate documentele necesare.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe.

Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăși durata de valabilitate a pașaportului titularului.

Persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autoritățile de frontieră nu vor aplica ștampile de intrare sau ieșire pe permisele de mic trafic.

Alături de permisul de mic trafic, persoana care beneficiază de prevederile Acordului trebuie să fie în posesia unui pașaport valabil.

Autoritățile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de ședere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispozițiile Acordului.

Pentru asigurarea punerii în aplicare în mod corespunzătoare a Acordului, documentulprevede că fiecare parte contractantă va deschide o nouă misiune consulară pe teritoriul celeilalte părți, pe bază de reciprocitate. Locația precisă a acestor misiuni consulare va fi comunicată pe cale diplomatică.

Citește și