Acte ce atestă că urmașii optanților maghiari au făcut revendicări ilegale, date publicității „în premieră” de FNRP: Cum au fost retrocedate ilegal sute de mii de hectare de pădure

Publicat: 14 08. 2015, 21:15

Eugen Popescu a declarat, vineri, că la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita) au fost prezentate, „în premieră”, documente care atestă că urmașii optanților maghiari au venit în România și au revendicat, fără drept, proprietăți uriașe din Transilvania, cerând anchetarea retrocedărilor și afirmând că, în cazul în care nu vor fi începute cercetări în acest caz, reprezentanții FNRP și cei ai Forumului Transilvania Furată vor ieși în stradă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost plătite toate acele proprietăți. Ei (urmașii optanților maghiari – n.r.) nu aveau dreptul să revendice aici proprietățile și vorbim de sute de mii de hectare de pădure și clădiri, foarte multe din Transilvania. Acest lucru nu este posibil, să dai de două ori aceluiași om aceeași proprietate. Pentru că înseamnă că suntem un stat prost, pentru că împrăștiem resursele noastre. Trebuie făcută o anchetă foarte clară, văzut cine a preluat această proprietate, în condițiile în care cel care a avut-o a fost despăgubit și trebuie înapoiată statului român. Nu este posibil ca statul român, ca tot ceea ce reprezintă aceste averi uriașe să fie date urmașilor acestor grofi, care deja au fost depăgubiți în 1921”, a spus Popescu.

Președintele FNRP a adăugat că aceste retrocedări ilegale au fost făcute „fără îndoială” cu „multe complicități din cadrul instituțiilor statului român”.

„Vorbim de puterea judecătorească, poate de instituții de forță ale statului român, de servicii secrete care nu se poate să nu fi știut că acele documente erau false, că acei urmași au fost falși și au dat soluții și n-au informat la timp pe cei care trebuia, sau poate de decidenți complici, trebuie să spunem și lucrul acesta. Noi cerem să se ancheteze aceste lucruri și să se găsească vinovați”, a afirmat el.

Documentele, care cuprind numele optanților, bunurile vândute și sumele cu care au fost despăgubiți de statul român, vor fi puse la dispoziția DNA, pentru demararea cercetărilor.

„În caz contrar, vom ieși în stradă, pentru că nu vom avea de ales. Este bogăția acestei țări, a acestui popor și nu ne putem bate joc de ea, fie și pentru generațiile viitoare. Vom ieși în stradă și vom cere ca aceste instituții să-și facă datoria, de aceea sunt plătite din bani publici și nu sunt plătite cu bani puțin”, a spus Eugen Popescu.

La rândul său, Marcel Bărbătei, inițiatorul Forumului Transilvania Furată, a declarat că lista prezentată „în premieră” cuprinde peste 500 de nume și sumele încasate de aceștia de la statul român.

„Niciun fel de urmaș al vreunui optant nu avea dreptul în Transilvania să recupereze vreo palmă de pământ, acestea fiind deja plătite. În acest caz, solicităm autorităților române să ia de urgență măsurile necesare pentru recuperarea teritoriilor naționale retrocedate ilegal. Am făcut publică lista din Arhivele Naționale cu teritoriile, cu sumele încasate de fiecare optant: vorbim de grofi, de conți, mari bogătași”, a spus Marcel Bărbătei.

Potrivit acestuia, după Primul Război Mondial, conform tratatelor internaționale, Regele Ferdinand a inițiat reforma agrară, dându-le posibilitatea marilor latifundiari să opteze pentru dobândirea cetățeniei române sau vânzarea proprietăților lor. Odată ce teritoriul Transilvaniei a revenit României, prin Marea Unire, optanții, cetățeni ai Imperiului Austro-Ungar, au avut două posibilități: fie să rămână în România, situație în care erau somați să își ia cetățenia română, fie să rămână la Viena sau la Budapesta, unde stăteau deja, coordonându-și afacerile prin interpuși, și să își vândă proprietățile statului român. Cei care nu au fost mulțumiți cu sumele primite, au intrat în celebrul proces al optanților, în care s-a stabilit, de căre o curte internațională, dacă aveau dreptul la mai mult sau mai puțin decât au primit.

„Este vorba despre 3,5 tone de coroane aur, care înseamnă echivalentul a peste o sută de tone de lingouri de aur. Deci, un tezaur al României practic a fost dat pentru partea din Transilvania care a fost plătită cu vârf și îndesat celor care nu au mai dorit să stea în România să devină cetățeni români. Să nu uităm că statul român le-a plătit, atunci, în plus încă 10 la sută față de sumele stabilite, drept despăgubire pentru că nu apucaseră să ia recolta din anul respectiv”, a afirmat Marcel Bărbătei.

Potrivit sursei citate, unul dintre multele cazuri de acest fel este cel al celebrilor conți Bánffy, urmașii acestuia primind mii de hectare de terenuri și de pădure în județele Mureș, Sălaj și Harghita.

„Moștenitorii grofilor au depus cereri de retrocedare pentru păduri și terenuri agricole în suprafață totală de sute de mii de hectare de pădure. Alte ramuri de moștenitori solicită, de asemenea, importante clădiri în Cluj, dar și din alte zone din Ardeal. Conform listei din Arhivele Naționale, numai contele Bánffy Zoltán a primit peste 8 milioane de lei în coroane aur în urma vânzării proprietăților deținute în Transilvania către statul român. Evaluarea s-a făcut de către un tribunal mixt. În aceste condiții, avem de a face cu o retrocedare ilegală, așa cum sunt alte zeci de mii de retocedări în Transilvania”, a afirmat Marcel Bărbătei.

Familia conților Bánffy este, de altfel, una dintre familiile care au de recuperat cele mai multe clădiri, dar și terenuri agricole în Transilvania. Documentele indică faptul că cea mai mare parte a pădurilor revendicate de urmașii acestuia se află în județul Mureș. Potrivit autorităților locale din acest județ, suprafețele solicitate sunt de peste 30.000 hectare de pădure.

Reprezentantul Forumului Transilvania Furată a dat și alte exemple, între care cel al contelui Kendeffy, care a deținut proprietăți imense în zona Parcului Național Retezat și care, deși inițial au fost vândute statului român, au fost retrocedate ilegal.

Pe listă figurează și contele Kálnoky din Covasna, un apropiat al Prințului Charles, care a primit proprietăți, deși Ludmila Bess, văduva contelui Felix Kálnoky, care a acceptat exproprierea averii acestuia, a încasat sume însemnate pentru toate terenurile expropriate.

Conducerea Forumului Transilvania Furată susține că subiectul „retrocedărilor ilegale” este „mult mai important decât cel al defrișărilor pădurilor”, despăduririle fiind doar un efect al retrocedărilor ilegale.

„Autoritățile române să își facă datoria. Ar trebui sancționați toți cei care au participat la acest mare jaf, începând cu judecători, cu procurori care nu și-au făcut datoria, cu avocați care nu au avut verticalitatea necesară și s-au vândut, inclusiv Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și cei din comisiile locale și județene care au încălcat legile în vigoare”, a declarat Bărbătei.

La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a fost dezbătută, vineri, „Problema retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania – de ce statul român nu reacționează?”.

Cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară se va încheia sâmbătă, când participanții și reprezentanții comunităților românești din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Italia și Spania vor participa la slujba de hram a Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului, cunoscută și ca Biserica Românilor de Pretutindeni.