Actorul Mihai Fotino va fi înmormântat miercuri, la cimitirul Bellu din Capitală
Actorul Mihai Fotino, care a murit luni, la vârsta de 83 de ani, va fi înmormântat miercuri, la ora 14.00, la cimitirul Bellu din Capitală, informează Teatrul Național București (TNB).
Trupul neînsuflețit al actorului Mihai Fotino va fi depus marți, în jurul orei 14.00, la Biserica Mavrogheni, aflată lângă Muzeul Țăranului Român din București.
Miercuri, între orele 10.00 și 13.00, sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Mihai Fotino va fi depus în Sala Media a Teatrului Național București.
Mihai (Mișu) Fotino, actor al Teatrului Național București (TNB), a murit la vârsta de 83 de ani, luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de aproape o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unității sanitare, medicul Dana Safta.
Mișu Fotino a murit după o lungă și grea suferință, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Dana Safta.
De asemenea, actorul Alexandru Arșinel a precizat pentru MEDIAFAX că Mișu Fotino a absentat „forțat” de pe scenă din cauza unui accident vascular cerebral.
„Maestrul Mihai Fotino (Mișu Fotino) a încetat din viață, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuți pe scena Teatrului Național «I. L. Caragiale» din București, artistul a dat viață unor personaje memorabile. Îți mulțumim, Maestre!”, se arată și într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficială de Facebook.
Născut pe 14 septembrie 1930, în București, Mihai Fotino (cunoscut și ca Mișu Fotino), și-a construit o carieră bogată în teatru, dar și în cinematografie și în televiziune abordând mai ales genul comediei.
Copilăria și adolescența le-a trăit la Brașov, unde tatăl lui, Mișu Fotino – fondator al Teatrului de Stat din Brașov -, era actor și cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic. A debutat la vârsta de șase ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”, iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Brașov.
A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la București. Din 1956, a jucat la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.
Totodată, Mihai Fotino a jucat în numeroase filme și producții de televiziune, printre acestea numărându-se „Directorul nostru” (1955), „Telegrame” (1959), „Porto-Franco” (1961), „Codin” (1963), „Politică și delicatese” (1963), „Titanic vals” (1964), „Amprenta (1967), „Balul de sâmbătă seara” (1968), „Elixirul tinereții (1975), „Tufă de Veneția” (1977), „Chirița la Iași” (1987), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).
La cea de-a XIV-a ediție a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.
De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.