Actrița Naționalului ieșean Violeta Popescu a murit

Publicat: 10 06. 2013, 18:05
Actualizat: 03 07. 2013, 17:17

Violeta Popescu, actriță a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, a murit, iar trupul neînsuflețit al acesteia va fi depus în foaierul instituției, marți, de la ora 10.00, pentru ca cei care doresc să poată să îi aducă un ultim omagiu, potrivit unui comunicat al UNITER remis MEDIAFAX.

MAURICE SENDAK Google Doodle

Reprezentanții Uniunii Teatrale din România (UNITER) își exprimă profunda tristețe față de dispariția Violetei Popescu, actrița care a încântat publicul ieșean și nu numai, prin bogăția personajelor întruchipate cu sârguință, cu naturalețe și rafinament.

Născută pe 4 februarie 1941, la București, a absolvit, în 1964, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, din același an devenind actriță a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, căruia i-a închinat întreaga carieră și unde a dat viață câtorva zeci de personaje, dintre care Ana în „Despot Vodă”, de Vasile Alecsandri, Nina Zarecinaia în „Pescărușul”, de A.P. Cehov, Margareta în „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, Hermiona în „Poveste de iarnă”, de William Shakespeare, Ivona în „Ivona, principesa Burgundiei”, de Witold Gombrowicz, Elena Nicolaevna în „Copiii soarelui”, de Maxim Gorki, Katherine în „Noaptea tăcerii, noaptea singurătății”, de Robert Anderson, Marchiza în „Jacques fatalistul”, de Denis Diderot, Veta în „O noapte furtunoasă”, de I. L. Caragiale, Anna Petrovna în „Ivanov”, de A. P. Cehov, Martha în „Cui i-e frică de Virginia Woolf ?”, de Eduard Albee.

A primit din partea UNITER premiul pentru cea mai bună actriță a anului, pentru rolurile Veta și Ana Andreevna (1988), premiul de onoare „Vârsta de aur” acordat de Ministerul Culturii (2001), precum și distincția Ordinul de merit în grad de Cavaler (2002) acordată de președintele României.