ADA LOVELACE, matematiciana omagiată astăzi de GOOGLE printr-un DOODLE special, rămâne o sursă de inspirație pentru femeile care lucrează în domeniul tehnologiei
Realizările matematicienei și scriitoarei ADA LOVELACE, omagiată, luni, de GOOGLE printr-un LOGO GOOGLE DOODLE special, la 197 de ani de la naștere, este o sursă de inspirație pentru mai multe asociații care au ca scop creșterea notorietății femeilor în domenii precum știința, tehnologia, ingineria și matematica.
În fiecare an, la mijlocul lunii octombrie se sărbătorește „Ziua ADA LOVELACE„.
Printre organizațiile care au planificat evenimente cu ocazia „Zilei ADA LOVELACE” se numără asociația non-profit Ada Initiative din Statele Unite ale Americii, fondată de Valerie Aurora și de Mary Gardiner în anul 2011, dar și BCSWomen, cel mai mare grup format din femei care lucrează în domeniul tehnologiei din Marea Britanie.
Acesta din urmă susține femeile care lucrează în domeniul tehnologiei informației, dar și pe cele care au în vedere urmarea unei o astfel de cariere. Grupul a fost fondat în anul 2001 și are circa 1.300 de membri.
ADA LOVELACE, al cărei nume real a fost Augusta Ada King, CONTESA DE LOVELACE, și care a fost singurul copil legitim al poetului britanic George Gordon Byron, cunoscut sub numele de Lord Byron, și al Annabellei Milbanke, s-a născut la Londra pe data de 10 decembrie 1815.
Ea și-a arătat interesul față de matematică încă de la o vârstă fragedă și a tradus în engleză, la inițiativa matematicianului, filosofului, inventatorului și inginerului mecanic, Charles Babbage considerat a fi „părintele” informaticii o lucrare a inginerului italian Luigi Menabrea legată de motorul analitic la care și-a adăugat propriile notițe.
ADA LOVELACE a fost și cea după care a fost denumit un limbaj de programare dezvoltat pentru Departamentul american al Apărării.
Matematiciana și scriitoarea ADA LOVELACE a murit în data de 27 noiembrie 1852, după ce s-a îmbolnăvit de cancer uterin. Ea a fost înmormântată alături de tatăl său, în Nottingham, la Biserica Sfânta Maria Magdalena.