Prima pagină » Știri » ADA LOVELACE, matematiciana omagiată astăzi de GOOGLE printr-un GOOGLE DOODLE special, la 197 de ani de la naștere

ADA LOVELACE, matematiciana omagiată astăzi de GOOGLE printr-un GOOGLE DOODLE special, la 197 de ani de la naștere

ADA LOVELACE, matematiciana omagiată astăzi de GOOGLE printr-un GOOGLE DOODLE special, la 197 de ani de la naștere
ADA LOVELACE este omagiată de GOOGLE prin intermediul unui LOGO GOOGLE DOODLE special la 197 ani de la naștere. ADA LOVELACE a fost o matematiciană și o scriitoare născută la Londra, în Marea Britanie.

ADA LOVELACE este omagiată de GOOGLE prin intermediul unui LOGO GOOGLE DOODLE special, la 197 ani de la nașterea sa. ADA LOVELACE a fost o matematiciană și o scriitoare născută la Londra, în Marea Britanie. Ea este considerată a fi primul programator din lume.

ADA LOVELACE (10 decembrie 1815 – 27 noiembrie 1852) a fost singurul copil legitim al poetului George Gordon Byron, cunoscut sub numele de Lord Byron. Mama sa, Annabella Milbanke, l-a părăsit pe cunoscutul poet britanic la începutul anului 1816. În ciuda faptului că legile de la acea vreme i-ar fi asigurat custodia copilului, Byron nu a cerut niciodată acest lucru.

Matematiciana britanică al cărei nume real era Augusta Ada King, CONTESA DE LOVELACE, și-a arătat interesul față de acest domeniu încă de la o vârstă fragedă. Ea a primit lecții de matematică și de știință de la William Frend, de la William King și de la Mary Somerville, iar mai târziu, unul dintre profesorii săi a devenit și matematicianul și logicianul Augustus De Morgan, cel care a avut contribuții importante la elaborarea logicii matematice și cel care a introdus noțiunea de inducție matematică.

Mary Somerville, o cunoscută cercetătoare a secolului 19, a fost cea care i-a făcut cunoștința lui ADA LOVELACE cu Charles Babbage, un matematician, filosof, inventator și inginer mecanic, considerat a fi „părintele” informaticii pentru că a fost primul care și-a imaginat conceptul de mașină de calculat programabilă.

ADA LOVELACE era numită de către Babbage „vrăjitoarea numerelor”, el invitând-o pe tânăra care devenise pasionată de mașina sa diferențială să traducă o lucrare a inginerului italian Luigi Menabrea în engleză și să adauge notițele sale la această traducere, lucru pe care ea l-a realizat într-o perioadă de nouă luni, în anii 1842-1843.

Ea a tradus lucrarea lui Menabrea a cărei temă a fost motorul analitic. Explicarea funcțiilor acestuia a fost o misiune dificilă, având în vedere faptul că alți oameni de știință nu au înțeles cu desăvârșire conceptul. Notițele ei au explicat modul în care motorul analitic era diferit de mașina diferențială.

Acestea sunt mai detaliate decât lucrarea în sine a inginerului italian și au o metodă de calcul a secvenței numerelor lui Bernoulli, care ar fi rulat corect dacă motorul analitic ar fi fost construit la acea vreme. Pe baza acestora, ADA LOVELACE a devenit cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar metoda sa a fost recunoscută ca fiind primul program destinat calculatoarelor.

Matematiciana și scriitoarea ADA LOVELACE a murit la vârsta de 36 de ani, în data de 27 noiembrie 1852, suferind de cancer uterin. Ea a fost înmormântată alături de tatăl său în Biserica Sfânta Maria Magdalena din Nottingham.

Legătura dintre matematiciana ADA LOVELACE, omagiată de GOOGLE printr-un DOODLE special, și un limbaj de programare folosit de Pentagon

Citește și