Prima pagină » Știri » Ada Meseșan: Părerea președintelui Băsescu privind desființarea TVR, deși pare radicală, e realistă

Ada Meseșan: Părerea președintelui Băsescu privind desființarea TVR, deși pare radicală, e realistă

Ada Meseșan: Părerea președintelui Băsescu privind desființarea TVR, deși pare radicală, e realistă
Ada Meseșan, membră în Consiliul de Administrație (CA) al TVR, din partea PDL, a declarat pentru MEDIAFAX privind declarația președintelui Traian Băsescu, că Televiziunea Română ar trebui desființată și reînființată pe baze noi, că această opinie, deși pare radicală, este una realistă și corectă.

 

Ada Meseșan, membră în Consiliul de Administrație (CA) al TVR, din partea PDL, a declarat pentru MEDIAFAX privind declarația președintelui Traian Băsescu, că Televiziunea Română ar trebui desființată și reînființată pe baze noi, că această opinie, deși pare radicală, este una realistă și corectă.

Meseșan a precizat că din prima zi de mandat în CA al TVR a propus „o reformă reală”, ce presupunea o restructurare la nivelul angajaților, al căror număr să fie redus cu cel puțin jumătate.

„Dacă am fi făcut acea restructurare, pe care am propus-o din prima zi a mandatului, nu s-ar fi ajuns aici – o instituție în pragul falimentului, cu 3.400 de angajați și cu 114 milioane de euro pierderi. Bineînțeles, pentru unii sună elegant să spună deficit. Raportat la această situație, opinia președintelui Băsescu este reală. Spun asta întemeiat, în calitate de fost membru în CA”, a mai spus Meseșan.

Ada Meseșan a precizat totodată că în aprilie anul acesta ea și Nicoleta Nicolicea au fost singurele membre din CA care au votat împotriva raportului de activitate pe 2011 al TVR. „Am dat vot de blam conducerii executive a instituției, reprezentată de Andi Lăzescu și de directorii din TVR”, a spus Meseșan.

Ea a mai precizat că pe 2011 s-au aprobat prin acte pierderi de 38 de milioane de euro, bani care nu puteau fi justificați, care s-au adăugat la pierderile anterioare, ajungându-se la 114 milioane de euro.

„Am dat un vot de blam deoarece am realizat că TVR este în colaps și ori intră în faliment, ori în administrare specială. Ambele propuneri au fost respinse”, a mai spus Meseșan.

„Lucrurile puteau fi rezolvate (în TVR n.r.), dacă se dorea. (…) A fost o instituție înțepenită. Le-am spus de atâtea ori colegilor mei: «Parcă suntem într-un sanatoriu»”, a spus Ada Meseșan, precizând că este de acord cu părerea președintelui Traian Băsescu, pe care o consideră dură, dar corectă și realistă.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că TVR trebuie desființată și reînființată pe baze noi, el afirmând că acest post de televiziune a ajuns „o afacere” și dând exemplul unei „televiziuni care funcționează” în două camere și este mai dianamică decât postul public.

„TVR trebuie desființată și reînființată pe alte baze. Nu poate funcționa așa. Vezi o televiziune în două camere care funcționează și e mai dinamică decât TVR, și fără datorii. Sigur, nu spune nimeni că nu trebuie să avem o televiziune de stat, dar această televiziune a ajuns o afacere. Iar această realitate v-o poate confirma domnul Lăzescu, că am discutat cu el”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Șeful statului a menționat că „acolo sunt afaceri de familie”.

„E evident că acolo sunt afaceri de familie, sunt afaceri intertrusturi, o televiziune cu 3.500 de salariați care cumpără atâta producție de pe piață, nu știu ce face cu atâția salariați”, a arătat șeful statului.

De asemenea, el a arătat că nu există decât o singură soluție privind rezolvarea problemei TVR. „Eu cred că aici nu avem decât o singură soluție: desființarea televiziunii, numit un manager de televiziune care să o facă o televiziune publică, care să răspundă unor exigențe date de lege, pentru că e televiziune publică și să aibă și cultură câtă trebuie, să ne transmită și tot Campionatul european de fotbal, chiar dacă nu suntem calificați, dar fotbalul e un spectacol, să ne transmită integral Jocurile Olimpice, pentru că nu văd de ce nu m-aș uita și la cursa de 100 de metri plat unde avem un fenomen – da? – ca și competitor. De ce trebuie să văd numai fracțiuni din Jocurile Olimpice? E complicat. Eu cred că la această instituție, datorită modului cum s-au făcut și contractele comerciale ale Televiziunii Române și contractele cu salariații, ea trebuie desființată și reînființată pe baze noi. Și să rămână această televiziune cu datoriile, cu ce o fi, iar statul dacă apreciază că are nevoie de o televiziune publică să aibă unul, două canale și un canal pentru străinătate în care să mixeze și cultură și informație și cam atât”, a argumentat președintele.

De asemenea, el a afirmat că Guvernul va trebui să depolitizeze TVR, nu să recurgă la „numiri de clientelă, numiri de consilii de administrație”. „Și eu cred că Guvernul va trebui să facă ceva. Nu numiri de clientelă, nu numiri de consilii de administrație, desființată, numit un manager, depolitizată și să avem o soluție publică”, a spus Băsescu.

Totodată, întrebat despre cifra de 280 de milioane de euro, care reprezintă cheltuielile TVR și Radio România pe 2011, potrivit rapoartelor de activitate ale acestora, șeful statului a arătat că aceasta este „enormă și nejustificată”.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

Marți, Consiliul de Administrație al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, președintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcția de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea, susținut de USL.

Citește și