Prima pagină » Știri » Aderarea României la Schengen nu se REGĂSEȘTE pe ordinea de zi provizorie a Consilului JAI din 9-10 martie

Aderarea României la Schengen nu se REGĂSEȘTE pe ordinea de zi provizorie a Consilului JAI din 9-10 martie

Aderarea României la Schengen nu se REGĂSEȘTE pe ordinea de zi provizorie a Consilului JAI din 9-10 martie

​​Aderarea României la Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie, prima reuniune oficială după cea din decembrie în care Bucureștiul și Sofia au fost lăsate în afara spațiului de liberă circulație.

Aderarea României la Schengen, cât și a Bulgariei, nu figurează oficial pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie, potrivit unui document publicat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

În perioada 9-10 martie are loc prima reuniune oficială după cea din 8 decembrie, când au fost respinse cererile României şi Bulgariei de aderare la spaţiul de liberă circulaţie.

Documentul publicat de Consiliu conţine discuţii despre situaţia generală a spaţiului Schengen, mai exact situaţia actuală a funcţionării spaţiului, dar şi viitorul politicii în domeniul vizelor.

Inițial, după votul din Consiliul JAI din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, autoritățile și politicienii au vorbit despre reuniunea din martie ca fiind cea a următoarei șanse, însă ulterior declarațiile s-au temperat.

Forțarea unui vot în condițiile în care poziția Austriei nu s-a schimbat ar echivala cu un nou eșec.

Vezi AICI documentul publicat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

Ce spunea Klaus Iohannis în decembrie

După votul din Consiliul JAI de anul trecut, guvernanții din România au menționat Consiliul JAI din martie ca posibilă dată pentru reluarea discuției privind extinderea spațiului Schengen.

Președintele Klaus Iohannis spunea în decembrie că spera că România să adere la Schengen în 2023, dar se ferea să menționeze o dată anume.

„România va intra în Schengen, dar acum la acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie speranţa.

Și speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline.

Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza.

Sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune.

Personal, mă aștept ca România să intre în Schegen în 2023, fără ca în acest moment să spunem o dată când se ia decizia”, spunea președintele.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și