Rezoluția non-legislativă recomandă Consiliului UE să ia o decizie promptă și pozitivă pentru a permite accesul celor două state la spațiul de liberă circulație.
Comisia LIBE a adoptat raportul cu argumentele pentru aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Rezoluția urmează să fie dezbătută, luni, în plenul Parlamentului European și votată marți. Comisia Libertăților Civile (LIBE) a recomandat miniștrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) să aprobe cât mai repede aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, ca state membre cu drepturi depline.
Ideea inițială de aderare în două etape a fost respinsă de membrii Comisiei, aceștia optând pentru un act juridic unic, care să permită celor două țări să devină rapid membre cu drepturi depline.
Planul din două etape presupunea suspendarea controalelor la frontierele interne maritime și aeriene și ulterior la cele terestre.
„LIBE reafirmă că România și Bulgaria ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen și respinge ideea aderării parțiale”, a declarat europarlamentarul bulgar Serghei Stanișev. „Abordarea în două etape creează un precedent periculos, care nu are nicio bază juridică solidă și care prezintă multe inconveniente economice, sociale și politice asupra UE”, a adăugat acesta.
În iunie 2011, Parlamentul European a sprijinit aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a reiterat poziția de mai multe ori.
România și Bulgaria au aplicat parțial regulile Schengen, arată PE. Decizia finală pentru ca cele două țări să devină membre trebuie luată în unanimitate de statele Uniunii Europene.
„Intenția mea e ca România să ajungă membru al Spațiului Schengen. Am atras atenția asupra unor puncte, am lucrat împreună, nu aș vrea să îmi închei mandatul fără ca România să fi devenit membru, dar mai sunt lucruri de făcut”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, miercuri, într-o conferință comună cu premierul Viorica Dăncilă.
„Din punct de vedere tehnic, știm că țara noastră îndeplinește toate criteriile și cred că acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care România este tratată precum celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat vineri, Viorica Dăncilă.
„Bulgaria va face parte din spațiul Schengen din 2019, mai întâi numai cu frontierele aeriene”, a anunțat la finalul lunii noiembrie liderul europarlamentarilor PPE, Manfred Weber. „Vreau sa subliniez că spațiul Schengen aduce mai multă, nu mai puțină securitate. Din acest motiv solicităm Consiliului să facă pași rapizi pentru a include Bulgaria și Croația în Schengen. Au așteptat mult timp și este momentul să acționăm. Și mai vreau să cer Guvernului Romaniei să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupției, deoarece această situație afectează procesul luării de decizii în cazul Bulgariei și Croației”, declara Manfred Weber, în luna septembrie.