Adevărat sau fals? „Din 1 ianuarie 2013, în România FUMATUL ESTE INTERZIS ÎN RESTAURANTE ȘI TAXIURI”
Românii au în continuare liber la fumat în multe spații publice, în ciuda unei recomandări a Uniunii Europene care cerea interzicerea unei astfel de practici. În Parlamentul României există un proiect de lege, depus în 2011, care prevede interzicerea totală a fumatului în astfel de locuri.
Mai multe articole apărute recent în presă afirmau că, în baza unei recomandări a Consiliului European, se interzicea de la 1 ianuarie 2013 fumatul în taxiuri, mașini de serviciu, parcuri pentru copii, universitățile din toate țările din comunitate, precum și restricționarea accesului minorilor în restaurantele sau cofetăriile în care se fumează. În realitate, lucrurile stau diferit.
â–º O recomandare a Uniunii Europene a existat și a fost valabilă până în noiembrie 2012 și prevedea interzicerea totală a fumatului în spațiile publice. „Până la 30 noiembrie 2012, toate statele Uniunii Europene ar fi trebuit să aplice recomandarea venită din partea Consiliului UE care prevedea interzicerea totală a fumatului. Din păcate, la 1 ianuarie 2013 nu există nicio normă legislativă prin care să se interzică fumatul în astfel de locuri. Ministerul Sănătății este legat de mâini pentru că există deja un proiect de lege în Parlament care prevede interzicerea fumatulului în locurile de joacă, oriunde ar fi ele și, de asemenea, în spațiile publice închise care înseamnă restaurante, discoteci”, a declarat pentru gândul dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Național Stop Fumat și expert pentru controlul tutunului la Organizația Mondială a Sănătății.
â–º Un proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun se află de doi ani la Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat. Conform proiectului inițiat de deputatul PSD Manuela Mitrea, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice, inclusiv în cele de la locul de muncă: instituții publice locale și centrale, instituții economice, de alimentație, de turism, de învățământ, sanitare, medicale, culturale, în mijloacele de transport în comun, inclusiv gări și aeroporturi, de stat sau private.
Senatorii au adoptat un amendament prin care fumatul este permis în baruri, cluburi, discoteci, restaurante și alte locuri cu destinație similară, care sunt organizate exclusiv pentru fumători, care însă să nu aibă o suprafață mai mare de 100 metri pătrați.
â–º Rodica Nassar, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților, a declarat pentru gândul că acest proiect de lege „nu a fost o prioritate” în legislatura anterioară, dar că în următorii patru ani fumatul va fi interzis în toate spațiile publice.
„O să consultăm și Guvernul pentru a vedea dacă ei au un proiect în conformitate cu directivele Uniunii Europene pentru interzicerea fumatului în spațiile publice. Acest proiect de lege nu a fost o prioritate pe ultima sută de metri a vechii sesiuni parlamentare. A fost și campania electorală, au fost și o serie de acte normative mai importante”, a declarat Rodica Nassar, mărturisind că deși este fumătoare este o susținătoare a acestui proiect. „Avem și în prezent reglementări, dar ele nu se aplică. De multe ori vezi că acolo unde apare fumatul interzis, chiar acolo se fumează”.
CE ESTE LA FEL DE RĂU PRECUM FUMATUL
În opinia ei, în termeni reali, fumatul se va interzice total în următorii ani în spațiile publice din România. „Au interzis ei bulgarii fumatul în localuri. La fel au făcut și turcii, unde nimeni nu credea că se va adopta o astfel de măsură. Se va întâmpla și la noi în acești patru ani. Vor fi norme și amenzi care să educe proprietarii de localuri, spații comerciale și fumătorii să renunțe la gestul ăsta”, a adăugat deputatul PSD.
Ce spun proprietarii de restaurante despre interzicerea fumatului
Cătălin Mahu, administratorul restaurantelor La Mama și al cafenelelor Cafepedia, un nefumător convins, afirmă, într-o postare pe blogul lui, că interzicerea fumatului în diverse instituții sau localuri ar trebui să fie la latitudinea administratorului care să fie obligat să plătească o taxă oarecare. „Să nu mă intereseze pe mine cu cât se accizează țigările și de ce nu se duc acei bani în studii pentru combaterea efectelor fumatului sau mai știu eu ce alte chestii sociale… nu… aceia să rămână banii statului, dar dacă eu, patronul restaurantor, vreau să se fumeze în crâșma mea, atunci să accept să plătesc taxa de care am vorbit, iar această taxă să se ducă direct în campanii antifumat, studii sau tratamente pentru tratarea bolilor produse de fumat, etc. Astfel, ar rămâne la latitudinea mea dacă doresc să am un local de fumători sau nu, la latitudinea clienților ce aleg și toată lumea ar fi mulțumită”.
Contactat de gândul, Cătălin Mahu a adăugat că în unele state ale Uniunii Europene în care s-a renunțat complet la fumat în locurile publice există încălcări ale legii. „Am fost într-un restaurant în Austria unde patronul a permis fumatul. Am auzit de astfel de cazuri și în alte țări care au interzis total fumatul în spațiile publice, dar situația concretă o știu numai din Austria. Să dăm acum legi care nu s-au dovedit benefice nici Uniunii Europene, eu cred că este o trăsnaie” . Potrivit lui Cătălin Mahu, în absolut toate restaurantele pe care el deține există locuri unde nu se fumează. „Nu toate sunt însă delimitate prin uși și gemuri. Există inclusiv în mall-uri locuri unde se fumează, care nu sunt închise ermetic cu uși și cu geamuri. Este o struțo-cămilă a societății noastre”, a declarat el.
Dragoș Petrescu, proprietarul restaurantelor CityGrill, Buongiorno, Caru’ cu Bere și al cafenelelor City Caf, delimitate cu locuri pentru fumători, afirmă că în cele din urmă se va ajunge la situația în care în toate restaurantele din România nu se va mai fuma deloc.
„Delimităm spațiul pentru nefumători printr-o draperie”
Restaurantele pot oferi și „surprize” nefumătorilor, în ciuda faptului că la intrare sunt anunțuri care specifică că sunt prevăzute cu locuri pentru cei care nu fumează. „În restaurantul nostru avem saloane care pot fi pentru nefumători. La cerere se separă prin niște draperii. Dacă nu se cere, nu avem ce face”, a declarat pentru gândul managerului unui lanț de restaurante situate în zona centrală a Capitalei.
Interzicerea fumatului, o măsură bună și pentru taximetriști
Călătoria cu taxiul este pentru mulți dintre români un motiv de dispută. Fie clienții nefumători sunt deranjați că șoferul fumează, fie conducătorul taxiului este nemulțumit că cei pe care îi duc își aprind țigarea în mașină fără să ceară voie.
Dan Sora, patronul companiei Taxi 2000, este de părere că o lege care să interzică total fumatul ar rezolva problema. „O astfel de reglementare mi se pare sănătoasă la cap, dar numai să aibă un suport legislativ. Compania noastră oferă la cerere mașini pentru nefumători. Acum, momentan, este o chestiune opțională. Nu ai cum să spui că de astăzi în taxiuri nu se mai fumează. Dacă va fi o lege în acest sens, se va aplica, nu te poți pune contra. Credeți că nu se vor mai urca fumătorii în taxiuri dacă va fi legea asta? Mă îndoiesc”, a declarat el pentru gândul.
Nicolae Trușcă, directorul companiei Cobălcescu, este de aceeași părere. „Pe timpuri sub nicio formă nu se admitea să se fumeze în taxiuri. Multe companii, printre care și noi, au taxiuri în care nu se fumează, însă este destul de greu să îi controlezi pe șoferi. Controlorii noștri de trafic sunt în mare parte nefumători și ei le mai atrag atenția șoferilor în ale căror mașini duhnește a tutun. Dacă se va adopta o astfel de lege, nu va mai avea nimeni de comentat”, a afirmat el.
Amenzi de 79.000 de lei în 2012 pentru nerespectarea normelor privind fumatul în spațiile publice
Anul trecut, serviciile de control ale direcțiilor de sănătate publică județene și din municipiul București au efectuat 17.747 de controale pentru verificarea respectării interzicerii fumatului în spațiile publice, în unități sanitare, de învățămând, localuri, spații comerciale și ale spații publice. În urma controalelor au fost date amenzi în cuantum de 79.000 de lei pentru nerespectarea acestor norme, potrivit datelor furnizate pentru gândul de Ministerul Sănătății.
Un român din patru fumează
Datele statistice arată că în România un român din patru este dependent de nicotină. Cifrele mai arată că 24,3 la sută dintre adulții de 15 ani și peste această vârstă fumează zilnic (34,9 la sută dintre bărbați și 14,5 la sută dintre femei) și 2,4 la sută sunt fumători ocazionali (2,5 la sută bărbați și 2,2 la sută femei).