ADEVĂRUL despre pandemia de gripă din 1971. Medicii, obligați să ascundă secretul deceselor / Ceaușescu, acuzat că a adus boala din China

Publicat: 09 04. 2020, 07:25
Foto: Playtech.ro

O epidemie de gripă a făcut ravagii în România în urmă cu aproape 50 de ani. Comuniștii au ținut secrete datele referitor la numărul de bolnavi și morți, deși unele informații au ajuns totuși în atenția presei internaționale.

Toamna anului 1971 a fost marcată în România de o teribilă gripă, care a afectat peste 14.000 de români, scrie Adevărul.ro. Numărul lor a fost cu siguranță mai mare, așa cum în prezent numărul îmbolnăvirilor și deceselor din China a fost „manipulat” de autoritățile comuniste de la Beijing.

Morții, de la „gripă” la „infarct”

Nicolae Ceaușescu a cerut ca motivele din spatele deceselor să fie ținute secrete. Tiranul mușamalizează totul, iar morții sunt trecuți la „infarct”, însă Organizația Mondială a Sănătății păstrează datele în arhiva sa.

În țara noastră nu va fi cunoscut niciodată numărul, din cauza falsificării cauzelor multor decese din perioada comunistă.

În 1968, pandemia de gripă s-a propagat din Hong Kong spre Singapore și Vietnam, ajungând apoi în Europa. În Vietnam, în timpul războiului, s-au îmbolnăvit numeroase trupe americane.

Dictatorul, acuzat că a adus el însuși virusul din China

În Ungaria, gripa a provocat 500.000 de îmbolnăviri. În 1971, pandemia a ajuns în România, la Sibiu și Brașov. Cea mai afectată zonă a fost – ulterior – Iașiul, cu peste 4.000 de cazuri într-o singură săptămână.

În vara lui 1971, Nicolae Ceaușescu a fost în vizită în China, Coreea de Nord, Mongolia și Vietnam. Nu de puține ori medicii străini au lansat ipoteza că gripa ar fi fost adusă în România chiar de delegația dictatorului.