Prima pagină » Știri » Adina Florea: Dosarele care vizează magistrați ar putea fi o formă de șantaj

Adina Florea: Dosarele care vizează magistrați ar putea fi o formă de șantaj

Adina Florea: Dosarele care vizează magistrați ar putea fi o formă de șantaj
Adina Florea, propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA, răspunde întrebărilor legate de dosarele penale în care sunt implicați magistrați, dar și cum vede "decaparea instituțională", de care vorbea Laura Codruța Kovesi în mandatul său.

„Activitatea desfășurată de procurori, implicit activitatea de urmărire penală, este riguros reglementată de Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și de Codul de procedură penală. Prin urmare, nu era și nici nu este necesară vreo adăugire la lege prin încheierea unor protocoale”, a declarat Adina Florea, pentru MEDIAFAX, cu privire la rolul protocoalelor secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și Ministerul Public.

Aceasta susține că procurorii au obligația să aplice legea în cazul în care va fi emisă o ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive date în baza protocoalelor secrete.

„Elaborarea unei asemenea ordonanțe este atributul guvernului iar procurorul are obligația de a aplica legea și nu de a o comenta”, a spus procurorul Florea, cu privire la oportunitatea unei astfel de ordonanțe.

Totodată, Adina Florea nu exclude ca dosarele care vizează magistrații să reprezinte o formă de șantaj.

„Nu cunosc modul de sesizare în dosarele penale în care sunt vizați magistrați. Nu exclud ca aceste dosare să reprezinte o formă de șantaj a magistraților cu atât mai mult cu cât denunțurile trebuie să îndeplinească rigorile impuse de Codul de procedură penală”.

Iar despre cauza care o viza și care se afla pe rolul DNA, magistratul declară că: „Nu mi s-a comunicat de către Direcția Națională Anticorupție niciun act de procedură și nicio citație din cuprinsul cărora să rezulte că aș fi cercetată pentru săvârșirea vreunei infracțiuni. Singurul act comunicat a fost ordonanța de infirmare, act care mi s-a comunicat de către Înalta Curte de Casație și Justiție și din cuprinsul căruia nu rezultă implicarea mea în săvârșirea vreunei fapte penale”.

Chestionată cu privire la acțiunea de „decapare instituțională”, despre care vorbea fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi în dosarul retrocedărilor de case, și dacă aceasta a fost unul dintre scopurile greșite ale conducerii DNA, Adina Florea a afirmat: „Expresia > nu este proprie limbajului pe care-l folosesc și, prin urmare, nu sunt în măsură să ofer o definiție a acestei expresii”.

Procurorul spune că pe Laura Codruța Kovesi a cunoscut-o datorită funcției sale, iar ultima discuție au avut-o în anul 2010.

„În virtutea raporturilor instituționale am cunoscut-o pe doamna procuror Laura Codruța Kovesi când se afla în exercitarea mandatului de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ultima dată când am discutat cu doamna procuror general a fost cu prilejul ședinței de bilanț care s-a organizat la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în ziua de 26.02.2010. Doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi a participat la această ședință de bilanț, eu fiind procuror general delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, cu acest prilej, am avut o discuție profesională. De la acea dată nu am mai comunicat cu doamna procuror”, a afirmat procurorul Florea, pentru MEDIAFAX.

Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru șefia DNA, urmează să primească aviz consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Declară că a fost opțiunea sa de a se înscrie doar la a doua sesiune de selecție pentru conducerea DNA.

„Am convingerea că secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza cu obiectivitate și imparțialitate propunerea formulată de Ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției”, afirmă Adina Florea, cu privire la modalitatea în care va încerca să convingă procurorii CSM să dea aviz pozitiv.

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat calendarul privind examinarea Adinei Florea la conducerea DNA, interviul în fața Secției urmând a fi susținut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiției pe 2 octombrie.

Procurorul Adina Florea este propunerea ministrului Tudorel Toader pentru funcția de șef al DNA, a anunțat, săptămâna trecută, ministerul Justiției.

Adina Florea vine de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Înainte de această funcție, ea a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, și procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Citește și