Adio farfurii și tacâmuri din plastic! Consiliul UE a adoptat interdicția privind materialele plastice de unică folosință. De când intră în vigoare
Consiliul a adoptat marți o directivă care introduce noi restricții pentru anumite materiale plastice de unică folosință. Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu astăzi reprezintă etapa finală a procedurii.
Directiva privind materialele plastice de unică folosință se bazează pe legislația existentă a UE în materie de deșeuri, dar o depășește prin faptul că stabilește norme mai stricte pentru acele tipuri de produse și de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvență a apariției pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.
Produsele din plastic de unică folosință sunt fabricate integral sau parțial din materiale plastice și, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantității de deșeuri de plastic pe care le generăm.
Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conțină, până în 2025, cel puțin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puțin 30%.
Comisia a prezentat propunerea sa de directivă în mai 2018. Consiliul și-a adoptat poziția la 31 octombrie 2018. Negocierile cu Parlamentul European au început la 6 noiembrie 2018 și s-au încheiat la 19 decembrie 2018 sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 18 ianuarie 2019.