Adjunctul procurorului general al Ucrainei, otrăvit cu vapori de mercur

Publicat: 15 02. 2012, 11:44
Actualizat: 24 07. 2012, 23:10
Procurorii ucraineni au demarat o anchetă penală în cazul otrăvirii cu vapori de mercur a adjunctului procurorului general al Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt, citat de agenția RIA Novosti în pagina electronică.

Procurorii ucraineni au demarat o anchetă penală în cazul otrăvirii cu vapori de mercur a adjunctului procurorului general al Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt, citat de agenția RIA Novosti în pagina electronică. Mikola Holomșa, în vârstă de 45 de ani, a fost internat la terapie intensivă în urma otrăvirii, dar și-a reluat activitatea, continuând să coordineze anchetele în cazul asasinării jurnalistului ucrainean Gheorghi Gongadze și presupusei otrăviri a președintelui Viktor Iușcenko în 2004.

În urmă cu trei luni, Holomșa a început să sufere de dureri de cap și a precizat că simte un gust metalic. O examinare medicală a dezvăluit o concentrație de vapori de mercur de patru ori mai mare decât cea normală. Analizele medicale au confirmat ulterior că magistratul ucrainean a fost otrăvit. Expunerea prelungită la vaporii de mercur afectează sistemul nervos, provoacă migrene, febră, depresie, pierderea memoriei și chiar moartea din cauza insuficienței respiratorii.

În timpul campaniei prezidențiale din 2004, Holomșa a fost demis de procurorul general din acea perioadă, Ghenadi Vasiliev, sub pretextul "motivației politice și organizării defectuoase a unei anchete penale". Holomșa a fost reinstalat în funcția de adjunct al procurorului general o lună mai târziu, de către un tribunal din Kiev.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro