Adjunctul secretarului de Stat american pentru afaceri europene și eurasiatice: E important ca ROMÂNIA SĂ REZISTE oligarhilor care pot câștiga controlul asupra statului
Întrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea și la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni și instituții media în Europa Centrală și de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că țările cu instituții slabe și fără o justiție complet independentă sunt „vulnerabile” la tipul de acțiuni pe care Rusia le desfășoară în Ucraina.
„Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe țări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci și din Balcani, țări care au instituții slabe, care au un stat de drept slab, care au instituții juridice care nu sunt complet independente, care au instituții media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menționat aceste instituții este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că țările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiție independentă, instituții democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care Rusia le desfășoară în Ucraina”, a declarat Hoyt Yee.
Oficialul american a subliniat că este important ca „țările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absența unor instituții puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituții media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influența, pentru a câștiga controlul asupra instituțiilor sau chiar a statului”.
„Credem cu tărie că lucrând împreună, UE și SUA, SUA și România, putem să întărim instituțiile și să prevenim acest tip de corupție, de crimă organizată, acest tip de influență asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina”, a mai spus Hoyt Yee.
Întrebat dacă a discutat aceste aspecte cu autoritățile și oficialii români, diplomatul american a precizat că astfel de discuții au loc cu toții aliații SUA.
„Discutăm cu toți aliații noștri. Credem că nu doar în această parte a Europei, ci în întreaga Europă trebuie să căutăm modalități de a întări abilitatea noastră de a lupta împotriva crimei organizate, a corupției astfel încât să avem instituții mai puternice. Este important pentru NATO ca Alianță ca țările membre să fie puternice, sănătoase, să aibă capacitatea de a acționa împreună, fără a fi vulnerabile la acest tip de acțiuni pe care Rusia le întreprinde în Ucraina sau, în general, la corupție și crimă organizată”, a precizat asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa și Eurasia.
Cătălina Mihai, catalina.mihai@mediafax.ro