Adjunctul șefului ISJ Arad suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, arestat la domiciliu

Adjunctul șefului ISJ Arad suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, arestat la domiciliu
Publicat: 30/06/2014, 20:40
Actualizat: 29/07/2014, 16:46

Judecătorii Tribunalului Arad au decis, luni seară, să-l aresteze la domiciliu pe inspectorul școlar arădean Mihai Spânu, pentru următoarele 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

La ora transmiterii acestei știri, Mihai Spânu este în stare de reținere, pentru că măsura expiră în noaptea de luni spre marți, astfel că suspectul va fi transferat la domiciliu în următoarele ore.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuințele inspectorilor școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și la locuința profesoarei Lavinia Biț, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influență la bacalaureat, după ce suspecții ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulți candidați să promoveze examenul.

„Din informațiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obținerea notelor de trecere la bacalaureat”, spunea procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț au fost audiați de procurori, pe parcursul nopții, iar Spânu, adjunct al șefului Inspectoratului Școlar Județean Arad, a fost reținut pentru 24 de ore, ceilalți doi suspecți fiind cercetați în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma perchezițiilor din locuințele acestora au fost ridicați aproximativ zece mii de euro și liste cu nume ale unor absolvenți de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinți în fața celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul Codrin Gavra declara că ancheta în acest dosar a început în urma unui denunț, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Potrivit unor îngregistrări deținute de anchetatori, profesoara de română din Arad cerea 500 de euro pentru nota 6.00 la matematică și 450 de euro la română, tariful pentru promovarea bacalaureatului putând ajunge până la 900 de euro. Profesoara a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.

Procurorul de caz Codrin Gavra declara corespondentului MEDIAFAX că pentru fiecare probă se cerea între 300 și 500 de euro, iar suma creștea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.

Candidații ar fi plătit și 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț nu erau implicați în desfășurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spânu „este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor și de resursele umane”, la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector școlar pentru managementul resurselor umane.

Luni, ministrul Educației, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul școlar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcție.

Ministrul Educației preciza că în cazul celuilalt inspector școlar și al profesoarei suspectați că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

La rândul lor, procurorii care instrumentează dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ștergerea răspunsurilor greșite.

Anchetatorii spuneau că în acest caz există și alți profesori suspectați că erau implicați, dar aceștia vor fi audiați după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a nu fi afectată desfășurarea acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor