ADMINISTRAȚIA LOCALĂ SRL. Jumătate dintre consilierii locali și județeni verificați de ANI au firme. Câți au contracte cu statul
În perioada 2008-2012, la bugetele județelor, municipiilor și comunelor din România s-au conectat 802 companii private deținute de 190 de consilieri județeni sau locali. Aceștia au accesat fonduri publice de peste 110 milioane lei. 78 de consilieri au fost acuzați de conflict de interese și incompatibilitate. Cele mai multe contracte au fost obținute de consilierii PSD. Un raport ANI a arătat că din aproape 3000 de consilieri județeni și locali verificați jumătate aveau pe numele lor societăți comerciale.
ANI a realizat o amplă analiză privind contractele publice pe care le au companiile deținute de consilierii județeni și consilierii locali din toate cele 41 de județe ale României. În perioada 2011-2012, ANI a verificat 2856 de consilieri județeni și consilieri locali dintre aceștia aproape 45% dețineau acțiuni la companii private sau erau administratori sau aveau soți/soții care aveau acțiunui la firme private.
Din 2856 de consilieri județeni și consilieri locali, 1.240 sunt acționari/administratori la companii private. Cei 1.240 dețin în total 2.598 de companii.
Vezi mai jos un grafic complet
Inspectorii de integritate au descoperit că 190 de consilieri județeni și locali dețineau companii care au încheiat contracte pe bani publici. Au fost identificate în total 802 contracte finațate din bani publici cu o valoare totală de 113.743.747 lei, adică aproximativ 25 milioane euro.
După finalizarea investigațiilor ANI a determinat că peste 50% din aceste contracte au fost încheiate în urma unor situații de incompatibilitate sau conflicte de interese. Altfel spus, există suspiciuni că aceste contracte au fost acordate cu încălcarea legii și că firmele aleșilor locali au beneficiat de un tratament preferențial.
Citește și În Suceava, jumătate din consilierii județeni au firme, unul are o fundație cu numele său
Citește și Doi consilieri județeni din Timiș i-au acordat consultanță europarlamentarului Elena Băsescu
Citește și Șeful CJ Harghita își ajută părinții într-o afacere de familie – o firmă cu profil veterinar
Investigația ANI a mai determinat că din cei 190 de consilieri 78 ar fi încălcat legea atunci când au semnat contractele cu statul. În unele cazuri ANI a sesizat și DNA pentru suspiciuni de corupție. ANI spune că cei 78 de consilieri dețin 105 companii care au încheiat peste 400 de contracte în valoare totală de peste 50 milioane lei.
În privința apartenenței politice din cei 190 de consilieri județeni și locali care au contracte cu statul: 60 sunt de la PSD, 59 de la PDL, 27 de la UDMR și 12 de la UDMR. Dintre cei 78 de consilieri acuzați de conflict de interese și incompatibilitate 22 sunt de la PSD, 28 PDL, 13 PNL și 3 UDMR.
DESCARCĂ AICI LISTA COMPLETĂ A CONSILIERILOR ACUZAȚI DE INCOMPATIBILITATE
Consilierii PSD conduc în privința numărului de contracte publice și a valorii lor având în total 393 de contracte cu o valoare totală de 93 milioane lei. Consilierii PDL au 221 de contracte cu o valoare de peste 11 milioane lei.
Contracte de 11 milioane de euro pentru un consilier județean din Vrancea
Victor Roman, PSD, consilier județean în cadrul CJ Vrancea și candidat la alegerile parlamentare. ANI arată că prin intermediul SC Roman Impex Prest SRL și SC Eco Rino SRL Roman a obținut contracte finanțate din bani publici în valoare de 53.038.218 lei adică 11 milioane euro. Presa locală a relatat că firmele deținute de Roman au încheiat contracte cu 29 de primarii din Vrancea, dar și din alte județe. Companiile lui Roman au încheiat contracte de asfaltări, deszăpeziri sau salubrizare. ANI nu a constatat până acum vreun conflict de interese sau incompatibilitate.
„Nu mai am nici o legătură cu aceste companii”
Contactat de gândul, Victor Roman a declarat că nu mai are legătură cu companiile menționate în raportul ANI. „Am fost cercetat de ANI și de DNA și am primit neînceperea urmării penale. Nu mai am nici o legătură cu companiile în cauză. Eu sunt simplu director la o companie din Bacău care nu are contracte cu statul. Mă aștept acum să fiu cercetat și de FBI. Oricum eu mă gândesc acum la pensie, nu la altele”, a declarat Victor Roman.
Conflict de interese pe contracte de 5,5 milioane euro la Harghita
Palffy Domokos, UDMR, consilier județean la CJ Harghita. ANI a determinat că Palffy, prin intermediul companiei SC Globe GasTours SRL, a încheiat 47 de contracte de asfaltări și întrețineri de drumuri chiar cu Consiliul Județean Harghita. Contractele au o valoare totală de 25 milioane lei. ANI e emis o decizie de incompatibilitate și conflict de interese în cazul lui Domokos.
„Este corect atunci când totul este corect”
Contactat de gândul consilierul județean Domokos susține că, în realitate, companiile sale nu au încheiat contracte cu statul. „Eu am contestat raportul ANI. A fost vorba de un contract de câteva mii de lei. Firmele care sunt strict pe numele meu nu au contracte cu statul. Justiția o să decidă dacă am greșit în vreun fel sau nu”, a declarat Domokos
Întrebat de gândul dacă în opinia sa este normal ca un politician, ales local, să aibe contracte cu statul Domokos a declarat următoarele: „Este corect atunci când totul este corect. Eu consider că nu am greșit cu nimic”
Consilierul lui Pinalti afaceri cu statul de 5 milioane euro
Ptasnec Corneliu fost consilier local din partea PSD la Piatra Neamț și actual consilier al primarului Gheorghe Ștefan PDL. ANI arată că Ptasnec prin firmele sale SC Publiserv SRL SC Drupo SA SC Locativ Serv SRL a avut contracte de 23.455.457 lei, contracte finanțate din bani publici. ANI nu a identificat nici un conflict de interese în acest caz.
7 milioane lei plus incompatibilitate la CJ Constanța
Dumitrache Ion, PSD, consilier județean în cadrul CJ Constanta. ANI a determinat în cazul său că prin societățile sale a încheiat contracte finanțate din fonduri publice în valoare de peste 7 milioane lei. ANI l-a declarat incompatibil pentru că societățile sale au încheiat contracte cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, instituție aflată în subordinea CJ Constanța. Ion Dumitrache se află pe locul 121 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la aproximativ 55 milioane de euro.
Mercea Pavel fost consilier, PSD, în cadrul CL Oradea. ANI arată că Merca prin intermediul SC Proiect Bihor SA și SC Biaproiect Imob SRL a obținut 7.777.999 lei. Pavel Mercea, a fost găsit incompatibil, deoarece ar fi derulat mai multe contracte, 38 mai precis, cu Primăria Oradea în valoare de 7.516.394. Potrivit ANI, contractele de servicii de proiectare, au fost „încheiate cu Consiliul Local Oradea și instituții subordonate Consiliului Local Oradea”.
Baluta Vasile, PDL – fost consilier local al municipiului Târgoviște: ANI a determinat că prin companiile SC Carpatmontana Serv și SA SC UV Service SRL a obținut contracte din bani publici în valoare de 4.847.869 lei. ANI nu a determinat nici un conflict de interese în acest caz.
Mora Akos Daniel, USL, consilier județean în cadrul CJ Mureș. Despre el ANI a determinat că prin firma Moragroind SRL a câștigat contracte în valoare de 3.931.027 lei. În 2011 ANI a sesizat DNA în acest caz și a emis un raport de incompatibilitate. ANI a arătat că Mora Akos a încălcat regimul juridic al incompatibilităților pentru că firma sa a încheiat contracte cu Spitalul Județean aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș. Constatările ANI au fost confirmate de Curtea de Apel Mureș.
Samson Adrian, PNL, fost consilier județean la CJ Vaslui. ANI a descoperit că firma sa SC SAM-MAR Construct SRL a obținut contracte din bani publici in valoare de 2.264.836 lei. Samsona fosta acuzat de ANI de fals în declarații pentru că nu a menționat aceste contracte în declarația de avere.