Prima pagină » Știri » Administratorii sunt regi pe plaje. Președintele ANPC, luat la rost de un turist: „În fiecare an se întâmplă așa ceva. Până acum unde ați fost ?

Administratorii sunt regi pe plaje. Președintele ANPC, luat la rost de un turist: „În fiecare an se întâmplă așa ceva. Până acum unde ați fost ?

Administratorii sunt regi pe plaje. Președintele ANPC, luat la rost de un turist:
Șeful ANPC, Marius Dunca, îi avertizează pe cei care au în administrare plajele că o treime din suprafața acestora, inclusiv în zona țărmului, trebuie lăsată liberă pentru turiștii care nu vor să închirieze șezlong și doresc să stea pe cearceaf, în caz contrar urmând să le fie ridicată autorizația.

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în frunte cu președintele instituției, Marius Dunca, au făcut, luni, un control în stațiunea Eforie Nord, vrând să verifice, printre altele, mai multe sesizări ale unor turiști care s-au plâns că dacă nu doresc să închirieze un șezlong nu sunt lăsați cu prosopul sau cu cearceaful în apropierea apei, ci doar spre marginea plajei.

Președintele ANPC susține că această situație nu este normală și că fiecare operator trebuie să lase liberă o treime din plajă, inclusiv în zona țărmului, pentru cei care nu doresc să închirieze un șezlong și vor să facă plajă direct pe nisip.

„Avem foarte multe sesizări din partea consumatorilor care vin la plajă și vin cu cearceaful sau cu prosopul și sunt șezlonguri foarte multe. Operatorii economici nu respectă legea. Trebuie să asigure 30 la sută cu deschidere la mare în partea stângă, în partea dreaptă, unde doresc, acces pentru consumatorii care vor să vină să facă plajă cu prosopul. Ei sunt ținuți spre ieșire și nu este în regulă. Au termen pe tot litoralul șapte zile, toți operatorii economici care au în administrare plajele să se pună în legalitate. Dacă nu facem o sesizare la Ministerul Dezvoltării, pentru că este un ordin al lor, și atunci ei pot ridica autorizația. Noi oprim doar prestarea acestor servicii”, a declarat Marius Dunca, la finalul controlului din Eforie Nord.

Un turist nemulțumit i-a atras atenția președintelui ANPC că această situație există de mai mulți ani și că până acum nu au fost luate măsuri împotriva celor care încală legea.

„În fiecare an se întâmplă așa ceva. Până acum unde ați fost ? Pe fiecare plajă este așa. Nu ai unde să te așezi dacă vrei să stai pe prosop. Iar șezlongurile se închiriază cu 15 lei pe zi, fără bon, fără nimic”, a spus turistul.

„Eu sunt de trei luni și încerc să le pun în legalitate”, i-a răspuns Marius Dunca, promițând că săptămâna viitoare va reveni pe litoral pentru a vedea dacă operatorii de plajă respectă legea.

Inspectorii ANPC au mai descoperit în urma controlul din Eforie Nord și foarte multe jucării care sunt interzise la comercializare deoarece pot pune în pericol siguranța copiilor și care erau vândute la diverse tarabe.

„Am găsit jucării interzise, acele jucării Yo-Yo care sunt interzise și în Uniunea Europeană și care pot pune în pericol viața și sănătatea copiilor, sunt jucării cu care te poți sugruma. Am găsit foarte multe jucării cu lipsă traducere și lipsă informație, erau destinate pentru copiii sub trei ani sau peste trei ani. Am găsit jucării care nu știam ce conțin, ce conțin, de exemplu, acele sticluțe cu care se fac balonașe, poate e un produs alergen. Deci, tot felul de lucruri care nu respectă legislația în vigoare”, a explicat Marius Dunca.

De asemenea, în urma verificărilor au fost găsite produse expirate sau care erau ținute la soare și riscau să se altereze, la două fast-food-uri din apropierea plajei.

„Pe partea de alimentația am găsit și produse expirate, ați văzut acei castraveți cum arătau, și nu înțeleg de ce țin produse mucegăite și expirate, care pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor”, a mai precizat președintele ANPC.

Toate produsele cu probleme, atât jucăriile care pot pune în pericol siguranța copiilor, cât și alimentele alterate, au fost retrase de la comercializare.