Prima pagină » Știri » Administratorii unei firme, judecați pentru că au fraudat statul român cu 14,5 milioane de lei

Administratorii unei firme, judecați pentru că au fraudat statul român cu 14,5 milioane de lei

Doi administratori ai unei firme, de origine libaneză, au fost trimiși în judecată, luni, de procurorii DNA, după ce au prejudiciat statul român cu circa 14,5 milioane de lei, folosindu-se de metoda neevidențierii sau a evidențierii parțiale în contabilitate a operațiunilor comerciale desfășurate.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Maher Bou Ezzedinne și Oussama Abou Ezz El Ddine sunt judecați pentru evaziune fiscală și spălare de bani, după ce, între 1 iulie 2008 și 31 decembrie 2009, în mod repetat, au retras bani din conturile bancare ale societății, pe baza unor documente falsificate, suma de 5.243.556 de lei, din care 4.589.000 de lei au fost achiziții persoane fizice, 326.000 de lei a reprezentat eliberare numerar, iar restul de 328.556 lei a fost o diferență nejustificată pentru plata salariilor.

„Planul ar fi fost conceput în linii generale de către inculpatul Bou Ezzedinne Maher, care ar fi folosit această metodă o perioadă mai lungă de timp, prin persoane interpuse, de regulă rude apropiate, în care are încredere deplină, în calitate de asociați sau administratori ai societăților comerciale”, arată DNA.

Procurorii anticuropție susțin că, după înființarea sau preluarea unei societăți comerciale existente, administratorii de drept l-ar fi împuternicit pe Bou Ezzedinne Maher să reprezinte respectiva societate în relațiile comerciale cu partenerii, precum și în relațiilor cu unitățile bancare.

O parte dintre aceste societăți comerciale ar fi fost cedate ulterior, către persoane de cetățenie arabă, pentru a transfera responsabilitatea asupra acestora.

„Sumele de bani, astfel rezultate, ar fi fost folosite la efectuarea de achiziții intracomunitare prin firmele din grup, produsele fiind ulterior comercializate pe piața internă de către SC Quicklite Distribution SRL, fără ca această societate să raporteze entităților fiscale valoarea livrărilor pe teritoriul național. Banii obținuți din comercializarea produselor ar fi fost rulați prin conturile firmelor din grup, inclusiv prin folosirea unor scheme „tip fuior”, cu scopul de a se pierde urma banilor, dar și adevărata proveniență a mărfurilor. Din conturile acestor societăți, banii ar fi fost retrași în numerar, ar fi fost efectuate schimburi valutare și numeroase plăți externe”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii au pus sechestru asupra mai multor bunuri imobile și a conturilor deținute de cei doi frați.

Dosarul urmează să fie soluționat de judecătorii Tribunalului București. Anchetatorii urmează să ceară instanței ca cei doi libanezi să fie arestați.