Disponibilizarea celor 10 angajate ale Hidroelectrica aflate în concediu prenatal sau de creștere a copilului s-a făcut în conformitate cu legea insolvenței și Codul Muncii, susține Remus Borza, administratorul special al companiei. Cele 10 angajate făceau parte din personalul TESA, fiind disponibilizate alături de alte 440 de persoane în cadrul procesului de reorganizare al companiei prin care s-a vizat destrămarea contractelor păguboase dintre producătorul de energie și așa-numiții „băieți deștepți” din energie.
„Reorganizarea oricărei companii, cu atât mai mult a unei companii în insolvență, presupune de la sine disponibilizări de personal și am fost cât se poate de decent în această măsură. Din Hidroelectrica au plecat doar 450 de salariați, toți de pe palierul TESA, niciunul din exploatare, deși și de acolo puteau să plece liniștit câteva sute de oameni și totuși nu au plecat. Pe cine să dau afară? Pe muncitorul din productiv? Pe inginerul care stă la instalație sau pe niște doamne care freacă aerul prin curtea societății, de la contabilitate sau de la resurse umane?”, a declarat Borza pentru gândul.
La finele săptămânii trecute, zece angajate disponibilizate de Hidroelectrica au trimis o scrisoare deschisă Mariei Băsescu, soția președintelui Traian Băsescu, și Dacianei Sârbu, soția premierului Victor Ponta, în care precizau că au fost nedreptățite.
Administratorul Hidroelectrica susține însă că femeile au fost concediate pe baza unor criterii obiective.
„Ultimii intrați în companie și care de regulă au intrat pe pile, fără să le recomande niște competențe profesionale ieșite din comun și care sunt fie nevestele unor directori sau ale unor lideri de sindicat și care n-au performat”, a explicat Borza cu privire la motivele pentru care au fost disponibilizate cele zece angajate.
Cheltuiala salarială medie a Hidroelectrica era, înainte de disponibilizări, de circa 1.640 de euro pe angajat, ceea ce în opinia administratorului judiciar nu se justifică având în vedere că producția de energie și prețurile au scăzut.
„Ori, femeilor astea nu tre să le plângem de milă. Unu, pleacă cu salarii compensatorii, alea foarte multe de la 12 la 48 de salarii compensatorii și în continuare au rude care rămân în Hidroelectrica pe o căciulă de bani din care doar 41% reprezintă retribuții pentru munca efectiv prestată. Celelalte 59 de procente reprezintă impactul, ponderea celor 70 de pomeni, de prime, sporuri, indemnizații, bonificații”, a spus Borza.
În situația în care angajații disponibilizați ar pleca fiecare acasă cu 48 de salarii compensatorii, cheltuiala pentru Hidroelectrica ar fi de circa 75 de milioane de lei, a arătat el.
„Ce trebuie să înțeleagă tot românul este că legea insolvenței nu protejează nici femeile gravide, nici lăuze, nici bolnave. Am avut 61.000 de zile învoite , dar plătite sau de concedii medicale anul trecut. Asta însemnă 165 de ani de ținut trântorii acasă, dar plătiți regește”, a mai spus Borza.
Comitetul Creditorilor a aprobat, marți seara, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piață probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie inițiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acțiuni, a anunțat, în Guvern, premierul Victor Ponta.
Sindicatul a fost singurul care nu a semnat planul de reorganizare al companiei, a precizat Borza pentru gândul.
„Hidrosind a fost dintotdeauna coada de topor a băieților deștepți și acum folosesc acest subiect sensibil, lacrimogen al femeilor disponibilizate”, a arătat administratorul judiciar.
Președintele sindicatului, Ilie Roșu, ar urma să încaseze salarii compensatorii în valoare de 80.000 de euro „mai mult decât comisarii de la CNVM”, a adăugat el.