ADMITERE 2013. Cât contează media de la BACALAUREAT pentru un loc la facultate

ADMITERE 2013. Cât contează media de la BACALAUREAT pentru un loc la facultate
Publicat: 21/06/2013, 11:58
Actualizat: 22/10/2014, 03:01

ADMITERE 2013. Universitățile din România se pregătesc intens de admitere. Pentru a fi sigure că vor avea candidați pentru locurile disponibile pentru ADMITERE 2013, multe dintre instituțiile de învățământ superior organizează până în 22 iunie centre de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, unde absolvenții de clasa a XII-a pot veni gratuit pentru meditații la diferite materii pe care le vor susține la examenul de maturitate.

În total, cele 56 de universități de stat acreditate pun la bătaie 62.00 de locuri pentru anul școlar 2013-2014.

Cu toate că n-au renunțat să ia în considerare nota de la Bacalaureat, multe dintre universități organizează și examen de admitere pentru locurile de la buget.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a spus săptămâna aceasta că, de anul viitor, instituția pe care o conduce va lua în considerare varianta de a nu mai ține cont cont de media de la bacalaureat pentru admiterea în anul 2014-205.

Pentru anul universitar 2013-2014, media de la Bacalaureat contează în proporție de 50-70%, în funcție de facultate.

Unele dintre facultățile care organizează concurs de admitere sunt: Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Matematică.

La Matematică, înscrierea la concursul de admitere: 16-19 iulie 2013, între orele 9.00-14.00, și costă 30 de lei. Concursul constă în probă scrisă la Matematică sau la Informatică , în funcție de preferințele candidatului. Media generală de la Bacalaureat va conta pentru departarea candidaților, în condițiile în care obțin aceeași notă.

Facultatea de Istorie și Filosofie va organiza perioada de înscriere în intervalul 15-22 iulie 2013. Taxa de înscriere este de 30 de lei, iar taxa anuală la locurile nebugetate se ridică la suma de 2.200 de lei.

Înscrierile la Facultatea de Drept se vor face în perioada 15-19 iulie 2013, iar taxa de înscriere este de 30 de lei.

La Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, înscrierile vor avea loc între 15 și 19 iulie,, iar afișarea rezultatelor se va face în perioada 20-23 iulie. Majoritatea facultăților iau în considerare 100% media de la Bacalareat.

„Avem cinci facultăți care dau un test scris ce contează 50% în media de la admitere. Restul de 50% fiiind media de la Bacalaureat”, a spus Vasile Ișan, rectorul UAIC. Acesta a mai arătat că din cauză că numărul de studenși scade de la an la an competiția pentru locurile de la buget nu mai e așa de mare.

„Nu ne-am gândit să renunțăm la nota de la Bacalaureat pentru că în ultimii ani a devenit un examen serios. Chiar dacă se mai strecoară erori la admiterea pe bază de dosar, acestea se corectează pe parcursul anilor. În plus, contează și numărul candidaților. Competiția nu a mai fost așa de mare în ultimii ani”, a spus rectorul. Facultățile care au test de admitere sunt Istorie, Drept, Teologie, Matematică, Informatică.

În Capitală, Universitatea din București face înscrieri începând cu 10 iulie până pe data 18 iulie 2013.

Pentru înscriere, candidații au nevoie, pe lângă fișa-tip de înscriere, de diploma de bacalaureat, certificatul de naștere, adeverința medicală, 3 fotografii de tip buletin, copia actului de identitate și chitanta de plata a taxei de înscriere care variază de la o facultate la alta, între 100 și 150 de lei.

Cele mai multe dintre cele 19 facultăți ale Universității din Bucuresti vor ține cont la admitere media de la examenul de bacalaureat în proporție de 100% .

În această situație sunt: Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Biologie, Facultatea de Filosofie, Facultatea de Istorie, Limbi si literaturi straine, Facultatea de Teologie Ortodoxa. Restul facultăților organizează examen de tip grila sau eseu și media de la bacalaureat.

La ASE București, toate facultățile organizează concurs de admitere. Însă, potrăvit regulamentului de admitere, pentru ocuparea locurilor finanțate de la buget și a celor cu taxă, media de la testul grilă va conta 70%, iar 30% va fi media examenului de bacalaureat.

„Pentru ocuparea locurilor cu taxă, rămase libere după prima etapă, se va ține cont numai de media de la bacalaureat.Și aici vorbim de a doua etapă de admitere”, spune Pavel Năstase, rectorul ASE. Acesta arată că o decizie privin renunțarea lam nota de la Bacalaureat se va lua după ce profesorii vor analiza admiterea de anul acesta.

La Politehnica din București, concursul de admitere, se desfășoară în funcție de facultate, pe baza a două probe scrise și pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat, respectiv pe baza unei probe orale – interviu și rezultatele examenului de bacalaureat. Facultățile care organizează examen scris sunt: Energetică, Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Științe Aplicate, Inginerie în Limbi Străine.

Facultățile care organizează concurs de admitere pe bază de probe orale sunt : Inginerie Electrică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Știința și Ingineria Materialelor, Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
Potrivit regulamentului de concurs, în sesiunea iulie 2013, un candidat se poate înscrie la oricâte facultăți unde admiterea se face pe bază de probă orală – interviu. Această probă va avea loc în aceeași zi cu înscrierea, imediat după această acțiune. În schimb, candidatul se poate înscrie la o singură facultate la care admiterea se face pe baza a două probe scrise.

„La noi nota de la Bacalaureat contează în proporție de 20%. Toate facultățile dau admitere, fie concurs scris, fie interviu”, a spus Ecaterina Andronescu, președintele Senatului Universității Politehnica din București.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!