Chiar dacă, pentru unii, redactarea eseului motivațional poate părea o formalitate, această probă nu este lipsită de importanță, în condițiile în care candidații primesc calificative – admis sau respins -, iar ultimul determină scoaterea din concurs.
O altă noutate, impusă de Ministerul Educației, este aceea că, de anul acesta, la admitere nu se mai iau în considerare notele din liceu, luate în calcul, până în 2013, de mai multe facultăți.
În Capitală, autonomia universitară dă liber, și anul acesta, la mai multe tipuri de admitere, de la probe scrise în care contează exclusiv ce reușește candidatul în ziua examenului, la „concurs de dosare”, prin care diferența o fac mediile de la bacalaureat.
Cea mai mare taxă de înscriere din Universitatea București – 330 de lei, la Drept
Pentru anul 2014-2015, Universitatea București (UB) pune la dispoziția candidaților 4.400 de locuri la buget și 4.000 de locuri cu taxă, pentru cele 19 facultăți ale sale și departamentul de învățământ la distanță Credis.
Înscrierile au început joi, 10 iulie, și durează până în 18 iulie, taxele fiind între 80 de lei (Facultatea de Fizică) și 330 de lei (Facultatea de Drept).
Taxa de înscriere diferă, însă, în funcție de numărul dosarelor depuse, candidații având posibilitatea de a intra, simultan, în cursa pentru un loc la mai multe facultăți. Astfel, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, candidații plătesc 250 de lei pentru un dosar, 300 de lei pentru 2-3 dosare și 350 de lei pentru 4-5 dosare. La Facultatea de Psihologie și Științele Educației se plătesc 150 de lei pentru o singură opțiune, 200 de lei – pentru două și 250 de lei – pentru trei opțiuni. La Facultatea de Stiințe Politice, taxa de înscriere este de 150 de lei pentru primul dosar depus și 75 de lei pentru al doilea dosar. Pentru al treilea dosar, candidatul nu mai plătește taxă.
Probele au loc în intervalul 21-25 iulie, iar data limită de afișare a rezultatelor este 28 iulie.
La aproape jumătate dintre facultățile Universității din București, admiterea se face în urma concursului de dosare, decisivă fiind media de la bacalaureat. De asemenea, concursul de dosare implică și un eseu motivațional, care va fi notat cu admis/respins sau care poate avea o pondere de 25 la sută din media de admitere. Un alt sistem de admitere se bazează pe media la bacalaureat, într-o anumită pondere, și pe un test grilă sau o probă de aptitudini, abilități artistice ori un text scris
Admiterea exclusiv pe baza unui examen scris se face la facultățile de Drept, Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Litere – Specializarea Comunicare și Relații Publice (IF), Facultatea de Limbi și Literaturi Străine -Specializările Engleză, Franceză, Germană, Neerlandeză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă, Traducere și interpretare și Facultatea de Psihologie și Șiințele Educaței specializarea Psihologie.
Înainte de a se înscrie la una dintre facultățile UB, candidații sunt îndrumați să făcă o listă cu abilitățile și interesele lor. „Esti o fire pragmatică sau dimpotrivă, una boemă? Care sunt hobby-urile tale? Te vezi lucrând la un birou? Sau îți dorești un job dinamic, în care să călătorești mult? Esti o fire extrovertită sau introvertită? De ce este importantă o astfel de listă? Pentru că aceasta te va ajuta să îți alegi domeniul în care să studiezi în conformitate cu înclinațiile tale”, le spune UB candidaților, pe site-ul insituției de învățământ superior.
La ASE, fără test grilă
Academia de Studii Economice (ASE) București are disponibile, pentru studii de licență în anul universitar următor, 5.608 de locuri, dintre care 2.683 fără taxă și 2.691 cu taxă. Taxele la programele de studii universitare de licență organizate la forma de învățământ cu frecvență este de 100 lei, în aceasta fiind incluse primele două opțiuni. Candidații care vor să își exprime mai mult de două opțiuni vor plăti, în plus, câte 25 lei pentru fiecare opțiune exprimată. În schimb, la programele de studii universitare de licență organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă și la distanță taxa este unică, de 100 lei, indiferent de numărul opțiunilor solicitate de către candidat.
Înscrierile au loc în perioada 15-18 iulie, între orele 9.00 și 17.00. Afișarea rezultatelor obținute la eseul motivațional în 19 iulie, iar a celor finale, cu candidații admiși și respinși, la 29 iulie.
Admiterea la ASE în 2014 la facultate (ciclul licență) se face prin concurs, pe baza mediei de la bacalaureat și a unui eseu motivațional notat cu admis/respins. Pentru facultățile cu predare în limbi străine se susține inițial o probă de competență lingvistică eliminatorie pentru programele respective de studiu, notată cu calificativul admis / respins. Pentru calificativul admis este necesară acumularea a minim 50 de puncte din 100 posibile. Candidații admiși la proba de competență lingvistică sunt ierarhizați conform mediei de la bacalaureat.
În 2013, la ASE s-a dat examen de admitere, la care o pondere de 70% a avut-o testul grilă, iar 30%, media examenului de bacalaureat.
Examen scris la jumătate din facultățile Universității Politehnica
Universitatea Politehnica București (UPB) are disponibile, pentru studii de licență, 5.950 de locuri, dintre care 1.150 cu taxă.
La șapte facultăți ale UPB se organizează examen scris cu două probe. Acestea facultăți sunt Energetică, Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației,
Transporturi, Inginerie Aerospațială, Inginerie în Limbi Străine și Științe Aplicate.
La celelalte opt facultăți din UPB, admiterea se face pe baza unei probe orale (interviu care cuprinde și un test grilă) și a rezultatelor examenului de bacalaureat. Interviul se susține în aceeași zi cu înscrierea.
Înscrierile se fac la sediile facultăților, în perioada 12 – 19 iulie, între orele 9:00 și 16:00, și tot în acest interval are loc proba interviu, conform programului de înscriere. Taxa de înscriere este de 100 lei.
Un candidat se poate înscrie la oricâte facultăți vrea, urmând să depună câte un dosar fizic cu actele necesare și să plătească taxa de înscriere la fiecare facultate în parte. Interviul, inclusiv testul grilă, va avea loc în aceeași zi cu înscrierea, imediat după aceasta Candidații cu situație materială foarte grea, în special cei proveniți din mediul rural, pot fi scutiți, la cerere, de plata taxei prezentând decanului facultății la care se înscriu la concurs acte doveditoare care să le susțină solicitarea.
La Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, candidații au nevoie de certificat de competență lingvistică. Cei care nu posedă acest document vor da, în 18 iulie, testul de competență lingvistică.
Probele de concurs se dau în 21 si 22 iulie, de la ora 10.00. Fiecare probă durează trei ore.
Medicină: 1.450 de locuri, dintre care 520 cu taxă
Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) oferă, pentru anul universitar 2014-2015, un număr de 1.270 de locuri finanțate de la buget și 300 de locuri cu taxă, pentru cursuri de zi cu frecvență.
Admiterea la specializarea „Construcții Civile Industriale și Agricole” (230 de locuri), de la Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole, constă într-o probă scrisă tip grilă cu subiecte de matematică-fizică din programa de la bacalaureat, iar media de admitere va fi formată din: 80% din nota de la proba scrisă (care trebuie să fie mai mare sau egală cu 5) + 20% din media generală a examenului de bacalaureat.
La celelalte specializări admiterea se face pe bază de dosar, luându-se în considerare rezultatele de la bacalaureat, astfel: nota de la Matematică, Fizică sau Economie de la bacalaureat, la alegerea candidatului, cu o pondere de 80 la sută, și media generală a examenului de bacalaureat, cu o pondere de 20 la sută.
Taxe de înscriere la admitere este unică, în valoare de 80 de lei.
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, înscrierile se fac, în perioada 14 – 18 iulie, între orele 9.00 și 15.00, la secretariatele facultăților. Anul acesta sunt disponibile, la cele patru facultÇŽți ale UMF „Carol Davila”, 930 de locuri finanțate de la buget și 520 de locuri la taxÇŽ.
La Facultatea de Medicină sunt scoase la concurs 510 locuri la buget și 250 locuri cu taxă, la Facultatea de Medicină Dentară – 131 de locuri la buget și 125 cu taxă, la Facultatea de Farmacie – 141 de locuri la buget și 100 cu taxă, la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) – 95 locuri la buget și 45 cu taxă, iar la FMAM alte specializări – 53 de locuri bugetate.
Admiterea se face prin examen scris, iar taxa de înscriere este de 200 de lei.
La Academia de Poliție, vizită medicală și probă de aptitudini fizice
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București are, pentru anul universitar următor, 565 de locuri la învățământ cu frecvență și 38 la frecvență redusă.
Pentru candidații la Facultatea de Poliție sunt disponibile 495 de locuri, din care 115 la Drept și 380 la Ordine și siguranță publică. La Facultatea de Pompieri sunt 50 de locuri, iar la Arhivistică, 20 de locuri, dintre care 10 cu taxă. Locurile la frecvență redusă sunt exclusiv pentru Ordine și siguranță publică.
Concursul de admitere se desfășoară în două etape, formate din probe eliminatorii (contravizita medicală și verificarea aptitudinilor fizice) și probe de evaluare a cunoștințelor (teste grilă). Probele de admitere încep în 23 iulie, cu cele eliminatorii.
Înscrierile se fac în zilele de 20 și 21 iulie (la facultățile de Poliție și Pompieri), respectiv 14-25 iulie (la Arhivistică), taxa fiind de 300 de lei.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) scoate la concurs, anul acesta, 800 de locuri alocate de la buget și 280 de locuri la taxă. La Facultatea de Administrație Publică sunt disponibile 175 de locuri la buget și 25 cu taxă, la Facultatea de Comunicare și Relații Publice – 250 de locuri la buget și 180 cu taxă, la Facultatea de Management – 75 de locuri la buget și 25 cu taxă, iar la Facultatea de Științe Politice – 300 de locuri la buget și 50 cu taxă. Taxa de înscriere este de 150 de lei.
La Universitarea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” admiterea va avea loc în septembrie.