Adomniței: Testele naționale, examen anacronic care va fi desființat prin noul pachet de legi

Publicat: 15 02. 2012, 09:50
Actualizat: 15 02. 2012, 15:44
Testele naționale - examenul de absolvire a gimnaziului - reprezintă în opinia ministrului Educației, Cristian Adomiței, un sistem de evaluare nepotrivit, care va fi desființat, în perioada următoare, prin noul pachet de legi privind învățământul românesc.

Testele naționale – examenul de absolvire a gimnaziului – reprezintă în opinia ministrului Educației, Cristian Adomiței, un sistem de evaluare nepotrivit, care va fi desființat, în perioada următoare, prin noul pachet de legi privind învățământul românesc.

"Examenul însuși este anacronic și va fi desființat în perioada următoare prin pachetul nou de legi. Numai că sunt generații care mai au de încheiat acest traseu. Prima generație care va intra în gimnaziu, după ce va fi implementat acest pachet de legi, va fi și prima care nu va mai avea parte de acest examen”, a declarat Cristian Adomniței, ministrul Educației.

El a precizat că este nepotrivit ca elevii să suțină un examen național la sfârșitul celor opt clase, în condițiile în care, în prezent, învățământul obligatoriu are zece ani.

"Vom schimba sistemul prin care vom avea zece clase obligatorii. Cel mai probabil la ora aceasta clasa a IX-a va fi ultima clasă de gimanziu, iar a X-a va fi clasă pregătitoare. Și atunci va dispărea acest examen pe care copii de numai 14 ani sunt obligați să-l dea”, a mai spus Adomniței.

În opinia demnitarului, ar fi mai important ca elevii să fie evaluați constant din primul an de gimnaziu și nu o dată la 14 ani. (Mediafax)