Adopțiile internaționale pentru cetățeni români stabiliți în străinătate au fost redeschise în 7 aprilie 2012, când au intrat în vigoare modificările aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopției.
Primele adopții către Statele Unite ale Americii au fost încuviințate în ultima lună. Una dintre familii a adoptat o fată de șase ani și o lună, procedura adopției durând un an și trei luni din momentul depunerii dosarului.
Cea de-a doua familie din Statele Unite au înfiat doi frați de etnie romă care au cinci ani și zece luni, respectiv patru ani, și care prezintă întârzieri în dezvoltare și retard mintal ușor. În acest caz, procedura adopției a durat aproximativ 11 luni.
De la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale în domeniul adopției, au fost înregistrate 58 de cereri de adopție internațională, însă doar 38 de dosare sunt complete.
Cele mai multe solicitări au fost primite din Canada (16), doar 11 fiind complete, Italia (13, din care 11 complete), Franța (10, din care cinci complete), SUA (cinci, din care trei complete), Spania (cinci, doar două complete), Germania (cinci, din care patru complete).
Alte două cereri au fost făcute din Suedia (una completă), iar câte una din Austria și Norvegia.
Până în prezent, instanțele judecătorești competente au încuviințat 11 cereri de adopție internațională pentru 12 copii.
Cei mai mulți copii români adoptați în străinătate au ajuns în Italia (șase), SUA (trei), Canada (doi), Spania (unu) și au vârste cuprinse între patru și 12 ani.
Dintre copiii pentru care s-a încuviințat cererea de adopție internațională, trei au fost adoptați de către o rudă până la gradul IV inclusiv, doi frați au fost adoptați de o familie, unul este încadrat în grad de handicap mediu, iar patru au întârzieri în dezvoltare. Majoritatea copiilor adoptați sunt de etnie romă.
Oficiul Român pentru Adopții mai precizează că, în prezent, sunt în etapa potrivirii cu familii care au depus cerere de adopție internațională alți șase copii: câte doi în Italia și Germania și câte unul în Canada și Suedia.