Fostul premier Adrian Năstase, care este încarcerat în spitalul peniternciar Jilava, a fost adus în această dimineață la Curtea Supremă, unde se judecă primul termen al recursului din dosarul Mătușa Tamara. În aceast dosar, Adrian Năstase a fost achitat în prima instanță. Amintim că Adrian Năstase este încarcerat la spitalul penitenciar Jilava, în urma condamnării definitive la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calității, iar aceasta este prima lui ieșire din închisoare.
Năstase a intrat în sediul ICCJ însoțit de polițiști, fără cătușe și cu o mapă albastră în mână. La intrarea fostului premier în sala de judecată, asistența a început să aplaude.
UPDATE 19.00Adrian Năstase a fost achitat de acuzația de dare de mită. Sentința completului de 5 judecători de la Curtea Supremă este definitivă. Completul de judecată care a deliberat în recurs a fost format din judecătorii: Rodia Aida Popa (președinte de complet și vicepreședintele Curții Supreme), Magdalena Iordache, Leontina Șerban, Lucia Tatiana Rog și Simona Cristina Neniță.
Ioan Melinescu și Ristea Proboi inclupați în dosar alături de Adrian Năstase au fost de asemenea achitați de Curtea Supremă.
Avocatul Ion Cazacu a declarat la finalul ședinței de judecată că Adrian Năstase ar putea formula o plângere la CSM împotriva procurorilor care au anchetat dosarul Mătușa Tamara. Același avocat a precizat că în dosarul Trofeul Calității, după ce Curtea Supremă va publica motivarea condamnării va fi formulată o plângere la CEDO. Reamintim că CEDO a respins deja o plângere depusă de avocații lui Năstase însă nu a fost o plângere pe fond.
UPDATE 16.40 Ședința de judecată s-a încheiat. Judecătorii au rămas în pronunțare. Nu a fost stabilită data exactă la care vor emite sentința. La ieșirea din sala de judecată, AN a declarat că este convins că va fi achitat.
UPDATE 16.35 Năstase, în fața instanței: „Obiectivul acestui dosar a fost eliminarea mea din viața publică. Nu știu dacă e mai bine acum că sunt închis. Poate e mai bine și nu văd eu. În acest dosar emblematic, după cum spune raportul pe Justiție al României, singura soluție nu poate fi decât achitarea”.
UPDATE 16.30 Adrian Năstase face o ultimă declarație în dosarul Mătușa Tamara: „Am învățat că fondatorul NKVD avea dreptate: nu sunt persoane nevinovate, ci doar persoane de care nu ne-am ocupat destul. Procurorii au măsluit probele din acest dosar. Este clar că DNA se teme de o achitare. Este clar că denunțul lui Genică Boierică a fost unul fals. El a spus că la o vânătoare a dormit pe mâna mea – o fantasmă. Cel mai sensibil pentru mine este că în sală se află băieții mei. Nu vreau ca ei să înțeleagă greșit ce am făcut eu și colegii mei în acea perioadă. Genică Boierică a fost arestat la finalul mandatului meu. Dacă eram așa de bun prieten cu el, cum de s-a întâmplat asta?”, a declarat Năstase.
UPDATE 16.00 Avocatul Viorel Ros susține pledoaria în apărarea lui Adrian Năstase: „Este un dosar fabricat politic. Probele din acest dosar au fost răstălmăcite de Parchet. Este profund nedrept ce i se întâmplă lui Adrian Năstase în toate dosarele în ccare a fost trimis în judecată. Parchetul a acționat precum Inchiziția”, a declarat în fața judecătorilor avocatul Viorel Rus.
UPDATE 15.15 DNA a cerut condamnarea la închisoare a lui Adrian Năstase în dosarul Mătușa Tamara. Tot pedeapsa cu închisoarea a fost solicitată și pentru ceilalți doi inculpați, Ristea Priboi și Ioan Melinescu. În acest moment, avocații lui Năstase își prezintă pledoaria, după care fostul premier va face o ultimă declarație.
UPDATE 14.25 Curtea Supremă a respins cererea de audiere a lui Mihai Tănăsescu. Procesul continuă. Procurorul de caz prezintă motivele de recurs, după care va solicita o pedeapsă pentru Năstase.
UPDATE 14.00 DNA a mai solicitat audierea unui nou martor, Emil Grigore, despre care procurorul de ședință spune că ar putea da detalii despre averea Mătușii Tamara, mai precis despre banii depuși în contul Danei Năstase, celebra sumă de 400.000 de dolari. Avocații au cerut respingerea audierii acestui nou martor și au precizat că Emil Grigore ar fi angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).
UPDATE 13.50 Ședința de judecată a fost suspendată pentru 20 de minute pentru ca magistrații Curții Supreme să delibereze pe cererile de probatorii formulate de procurorul DNA, dar și de către avocați. Avocatul Ion Cazacu, unul dintre apărătorii lui Adrian Năstase, a declarat că, prin solicitarea ca martor a lui Mihai Tănăsescu, DNA nu dorește decât să amâne soluția din dosarul Mătușa Tamara. „Ar fi cam jenant pentru DNA ca, după succesul din Trofeul Calității, să înregistreze un eventual eșec în acest dosar, având în vedere că este posibilă o achitare”, a declarat avocatul Ion Cazacu.
UPDATE 13.25 Procurorii au cerut audierea ca martor a lui Mihai Tănăsescu.
UPDATE 13.10 Audierea lui Ioan Melinescu s-a încheiat. Fostul șef al OSPI a declarat că este nevinovat. După Melinescu, a urmat Ristea Priboi, care a declarat, la rândul lui, că este nevinovat: „Nu am comis niciuna din faptele de care sunt acuzat. De altfel, am fost achitat de instanța de fond. Recursul DNA este total nefondat și lipsit de temei”, a declarat Ristea Pribioi.
UPDATE 12.20 Instanța a finalizat audierea lui Adrian Năstase și a început audierea lui Ioan Melinescu, fostul șef de la OSPI (Oficiul pentru Spălarea Banilor).
Năstase a respins toate acuzațiile din dosarul Mătușa Tamara. „Rechizitoriile dosarelor DNA se bazează pe sondaje de opinie din perioada 1999-2000. Acuzația din acest dosar se bazează pe o întâlnire care nu a avut loc. Audierea martorilor s-a făcut sub presiune. Au fost două probleme: una a fost modul de adoptare a Hotărârii de Guvern prin care a fost numit Ioan Melinescu la OSPI; o a doua problemă a fost aceea a depunerii banilor la bancă. Această operațiune a fost corectă. Am menționat această sumă de bani în declarația de avere din 2000. Nu aveam niciun motiv să ascund acest aspect”, a declarat luni fostul premier.
Sursa: Mediafax//Andreea Alexandru
UPDATE 12.00 Năstase, în sala de judecată, cu referire la denunțătorul din dosarul Mătușa Tamara: „Acuzarea și acuzațiile se bazează pe o întâlnire ce nu a avut loc și pe o înțelegere ce nu a existat; pe un denunț al unei persoane aflate în executarea unei pedepse, care a și fost eliberată după formularea denunțului făcut la peste cinci ani, când Genică Boerică a avut revelația acelei înțelegeri cu procurorii”.
UPDATE 11.40 Contestația în anulare depusă de Adrian Năstase împotriva condamnării în dosarul Trofeul Calității a fost amânată pentru 1 octombrie. Motivul amânării este acela că judecătorii Curții Supreme nu au redactat motivarea sentinței din acest dosar, în care Adrian Năstase a primit o condamnare definitivă la doi ani de închisoare.
UPDATE 11.30 Adrian Năstase, declarații în fața judecătorilor: „Acest dosar nu are niciun fel de probe. Obiectivul dosarului a fost înlăturarea mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe care o dețineam în 2006, când a început dosarul. Acuzațiile procurorilor și întregul dosar se bazează pe un denunț fabricat”.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit pentru luni termene de judecată în cazul contestațiilor făcute în dosarele „Mătușa Tamara” și „Trofeul Calității” ale fostului premier. Judecarea celei de-a doua contestații a fost însă amânată penrtu 1 octombrie, pe motiv că lipsește motivarea deciziei de condamnare.
În primul dosar, procurorii anticorupție au făcut recurs împotriva deciziei unui complet de trei judecători al aceleiași instanțe care a dispus achitarea lui Adrian Năstase, Ioan Melinescu și Ristea Priboi, deferiți justiției pentru fapte de corupție.
În dosarul Trofeul Calității, în care Năstase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecători de la instanța supremă, fostul premier a introdus o contestație în anulare ce vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanțele anterioare care au judecat acest caz.
Un complet de trei judecători de la instanța supremă i-a achitat, în 15 decembrie 2011, pe Adrian Năstase, Ioan Melinescu și Ristea Priboi, în dosarul de corupție cunoscut sub denumirea „Mătușa Tamara”.
În dosarul „Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, președinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită și divulgare de informații, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier și fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită și la dare de mită.
Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denunțătoare, pe Ristea Priboi și pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituției în care își desfășura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase, soția fostului premier. Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmărește această finalitate, susțineau procurorii.
Ulterior, în 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru președinție din partea PSD.