Adrian Năstase a primit decizia Curții acum câteva minute

Publicat: 26 02. 2013, 13:20
Actualizat: 07 08. 2014, 18:33

UPDATE 17.12 Adrian Năstase poate fi eliberat, judecătorii acceptând cererea sa de eliberare condiționată. Decizia poate fi atacată cu recurs de DNA

LIVETEXT: Urmărește AICI în timp real ce se întâmplă cu Adrian Năstase

Magistrații Judecătoriei Sector 4 judecă, în această dimineață, cererea de eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase. După 233 de zile petrecute efectiv în pușcărie, fostul premier condamnat la 2 ani de închisoare ar putea afla dacă va fi sau nu eliberat. Decizia Judecătoriei Sector 4 nu este însă definitivă, astfel că probabil Năstase va mai aștepta 2-3 zile pentru a afla verdictul final. Deși a contestat în permanență autoritatea Justiției în cazul său, pe ultima sută de metri Năstase a dat primul semn că acceptă condamnarea în dosarul Trofeul Calității: a decis să plătească prejudiciul de 760.000 euro.

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase a declarat că la proces ar trebui să fie prezent și fostul premier și că acesta ar putea susține o declarație în fața judecătorilor. „Din ce știu eu ar trebui să fie prezent și domnul Năstase, dar nu știu care sunt dispozițiile instanței”, a declarat Cazacu.

Pe 4 ianuarie Adrian Năstase a primit de la Penitenciarul Jilava aviz favorabil pentru a fi eliberat condiționat. Practic, comisia din penitenciar a concluzionat că Năstase poate să se reabiliteze în libertate.

În raportul oficial se menționează că nouă dezbateri, o conferință, două cărți și o lucrare științifică au fost de ajuns pentru conducerea penitenciarului Jilava pentru a emite un aviz pozitiv de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. Comisia de la Jilava a constat în raportul de evaluare, obținut de gândul, că Năstase a avut un comportament bun și că s-a implicat „în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”.