Adrian Năstase, Dan Iosif și Gabriel Bivolaru, nevinovați în cazul brățărilor dacice

Publicat: 15 02. 2012, 09:51
Actualizat: 18 02. 2012, 15:55

Procurorii au decis neînceperea urmăririi penale a politicienilor Adrian Năstase, Ioan Talpeș, Dan Iosif, Gabriel Bivolaru și a regizorului Segiu Nicolaescu, verificați pentru tăinuire în legătură cu brățările dacice sustrase de la siteul arheologic Sarmisegetuza.

Faptele celor cinci privind eventuala implicare în traficarea brățăruilor dacice au fost verificate de procurori, care au decis, în urmă cu două zile, neînceperea urmăririi penale, apreciind că nu pot fi învinuiți de tăinuire, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul ICCJ, Marius Iacob, declara în ianuarie, că în dosarul privind dispariția unor obiecte de patrimoniu se află în atenția Parchetului mai mulți demnitari români, printre care fostul consilier prezidențial Dan Iosif și fostul premier Adrian Năstase. Marius Iacob preciza că principala infracțiune vizată în acest dosar este cea de tăinuire. "Au fost declarații ale unor persoane care au afirmat că au dat aceste bunuri din patrimoniul cultural național unor alte persoane care actualmente sunt parlamentari", spunea procurorul șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul ICCJ.

Totodată, anchetatorii afirmau că aceste brățări au fost sustrase în 2001 din situl arheologic Sarmisegetuza Regia și au constituit obiectul unei anchete complexe pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia. Cei care au coordonat ancheta au fost Lazăr Augustin, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Bujor Florescu.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia a spus că rețele internaționale de traficanți cu bunuri culturale au constactat rețeaua româneasă și au acționat în spațiul juridic european. (Mediafax)