Adrian Năstase face, din închisoare, „scurte observații” pedeliștilor care vorbesc despre dosarul Oltchim

Publicat: 27 09. 2012, 17:26
Actualizat: 05 07. 2016, 21:11

Sub titlul „Pentru reprezentanții PDL care merg la televizor”, fostul premier Adrian Năstase a postat din nou, din închisoare, pe contul său de Facebook, câteva „scurte observații” referitoare la situația Olcthim. El descrie prestația liderilor PDL pe care îi vede la televizor și despre care spune că „repetă textele pe care le primesc în message-box”.

Pe scurt, el este nemulțumit că aceștia dau vina pe „guvernarea Năstase” pentru ce s-a întâmplat la combinatul chimic în „cei 8 ani de regim Băsescu”.

„Am observat că reprezentanții PDL, care merg la televizor, sunt foarte disciplinați și repetă, cu religiozitate, textele pe care le primesc în message-box. Era firesc, în aceste condiții, să repete, ca niste papagali, că, pentru ce s-a întâmplat, în cei 8 ani ai regimului Băsescu, la Oltchim, de vină este >”, comentează fostul premier.

Năstase citează un articol din 19 septembrie publicat în Ziarul Financiar din care a inserat în postarea sa un grafic.

„Ca să nu complicăm inutil lucrurile, redau, mai jos, tabelul cu cifra de afaceri profit/pierderi de la Oltchim, din ultimii 12 ani (deci inclusiv din timpul „guvernării Năstase”). Tabelul este preluat din Ziarul Financiar, din 19 septembrie, din articolul „Cine ar trebui să plătească pentru situația dezastruoasă de la Oltchim Râmnicu Vâlcea” (autori A. Chirileasa, și A. Cojocar)”, scrie din închisoare fostul premier. 

Foto: Graficul din ZF, așa cum a fost postat pe FB de Adrian Năstase

Adrian Năstase își încheie postarea cu șase „scurte observații”, pe care le redăm integral:

1)     ” În 2001, cu un Arpechim încă nepreluat de OMV, Oltchim, lucrând deci „braț la braț” la Arpechim, avea pierderi de 139 de milioane lei, la o cifră de afaceri de 590 de milioane. Așa l-am preluat. Rentabil!

2)      După ce, în 2002 și 2003 cifra de afaceri a crescut, gradual,s-au redus, proporțional și pierderile. De la aproximativ 25%, în 2001, la aproximativ 10%;

3)      În 2004, cifra de afaceri a crescut cu aproape 60% față de 2003, respectiv 230% față de 2001, și pentru prima dată, Oltchimul a trecut de pe pierderi pe profit (84 de milioane lei);

4)      Profitul, chiar mai mic, a fost obținut și în 2005 și 2006, în condițiile în care cifra de afaceri a continuat să crească.

5)      Privatizarea Petrom a fost decisă de mentorul spiritual al pedeliștilor, Traian Băsescu, cel care s-a angajat în numele României, în 1999, prin memorandumul semnat cu Banca Mondială.

6)      Știu că, la papagali, efortul de învățare durează mai mult. Așa că voi reveni cu aceste date”, conchide Năstase.