Prima pagină » Știri » ADRIAN NĂSTASE S-A ÎMPUȘCAT. Procurorii nu au găsit niciun bilet de adio după tentativa de sinucidere

ADRIAN NĂSTASE S-A ÎMPUȘCAT. Procurorii nu au găsit niciun bilet de adio după tentativa de sinucidere

ADRIAN NĂSTASE S-A ÎMPUȘCAT. Procurorii nu au găsit niciun bilet de adio după tentativa de sinucidere
ADRIAN NĂSTASE S-A ÎMPUȘCAT. Procurorii nu au găsit niciun bilet de adio după tentativa de sinucidere

După ce ADRIAN NĂSTASE s-a împușcat, procurorii au mers la fața locului pentru a desfășura ancheta. Potrivit unor surse, Adrian Năstase ar fi lăsat un bilet de adio, însă anchetatorii nu au găsit nicio astfel de scrisoare după tentativa de sinucidere. Procurorul general al României, Codruța Kovesi, afirmă că în posesia anchetatorului ce a fost la cercetarea la fața locului, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, „nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio”, ancheta făcându-se doar în camera unde a avut loc incidentul.

„Colegul procuror care a fost și a efectuat cercetarea la fața locului ne-a spus că ridicat diverse obiecte, dar nu a ridicat niciun fel de înscris. Ca atare în posesia procurorului care a fost la cercetarea la fața locului nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio, niciun bilet în acest sens. Aș vrea să vă precizez că cercetarea la fața locului s-a desfășurat în încăperea în care a avut loc incidentul. Această cercetare la fața locului nu presupune o percheziție în tot imobilul, în toate apartamentele care sunt în imobilul respectiv, ci cercetarea la fața locului s-a limitat la locul în care s-a întâmplat acel incident, la prelevarea urmelor la implicare obiectelor care au legătură cu dosarul penal”, a spus Kovesi, răspunzând unei întrebări referitoare la o eventuală scrisoare lăsată de Năstase.

Până în momentul în care procurorul a plecat de la cercetarea la fața locului în încăperea în care s-a desfășurat investigația, nu s-a găsit niciun astfel de scris ca atare nici nu a fost ridicat, a precizat Kovesi.

Șeful Secției de Urmăriri Penale, trimis la fața locului

Procurorul general a adăugat că cercetarea locului faptei s-a limitat la încăperea în care s-a întâmplat acel incident, procurorii nefăcând percheziție domiciliară. „Rostul unei cercetări la fața locului nu este să pecheziționezi tot imobilul, toate apartamentele din imobil, ci rostul este să ridici urmele care sunt de la locul săvârșirii unei eventuale fapte penale. Deci, în acest caz, nu s-a făcut o percheziție domiciliară, s-a făcut doar o efectuare a unei cercetări la fața locului și s-au ridicat probele, obiectele care sunt folositoare în anchetă”, a arătat sursa citată.

„Aseară (miercuri-n.r.), în jurul orei 21.00 am fost anunțați de acest incident, am trimis șeful Secției de urmărire penală și criminalisitcă la fața locului pentru a face cercetare la fața locului. Este procedura standard în astfel de cazuri. Nu este prima dată când are loc un astfel de incident și ca atare procedura este standard. S-a constituit echipa operativă coordonată de procuror, împreună cu experți criminaliști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, s-a deplasat la fața locului; au făcut primele cercetări, au ridicat obiectele care au legătură cu incidentul și care ar putea furniza anumite indicii, informații sau probe procurorilor. Astăzi (joi-n.r.) se continuă audierile, întrucât cercetarea la fața locului s-a încheiat, se continuă cercetările. O echipă de polițiști s-au deplasat la spital pentru a ridica documentele medicale, au fost și sunt în derulare audieri la sediul Parchetului cu câteva persoane care fac parte din personalul medical. În ceea ce privește împrejurările exacte în care s-a comis fapta și ce s-a întâmplat până în acest moment nu au fost audiate toate persoanele, motiv pentru care nu vă pot spune cu exactitate ce s-a întâmplat. Acest lucru va fi stabilit de către procuror după finalizarea anchetei”, a explicat procurorul general.

Procurorii au stabilit că Adrian Năstase avea dreptul la armă

În legătură cu deținerea armei de către Năstase, Kovesi a spus că din verificările efectuate de procuror s-a stabilit că acesta avea dreptul legal să posede acea armă.

„Din verificările făcute de procuror s-a stabilit că atunci când DNA a început urmărirea penală (împotriva lui Adrian Năstase-n.r.) s-a formulat o adresă către Poliția română prin care s-a adus la cunoștință că este începută urmărirea penală și s-au ridicat armele. Ulterior, legea a suferit modificări și pentru situația în care era această persoană nu mai era necesar ca armele să fie ridicate de poliție motiv pentru care poliția știu că a dispus restituirea acestor arme. Legiuitorul a limitat sfera infracțiunilor pentru care se poate ridica dreptul de a avea armă. Noi o să verificăm și acest aspect dacă s-au respectat toate procedurile în ceea ce privește eliberarea permisului de port armă, modul în care au fost restituite armele, modul în care au fost depozitate”, a arătat Kovesi.

Mandatul de executare trebuia pus în aplicare de îndată

Totodată, procurorul general a precizat că este o procedură standard și trebuie stabilit prin probe „ceea ce s-a întâmplat într-o astfel de situație”.

„Ca atare deschiderea unei investigații era absolut obligatorie. În cadrul investigației se va verifica și dacă polițiștii care au fost prezenți la fața locului să pună în aplicare mandatul emis de Înalta Curte și Justiție au respectat procedurile și acest lucru se va afla la finalul urmăririi penale, nu mă pot antepronunța. (…) Din punct de vedere al legislației vă spun că mandatul de executare se pune de îndată în aplicare. Deci nu este un termen de trei zile, cinci zile, zece zile în care acest mandat ar trebui să fie pus în aplicare. Din momentul în care este primit de către Poliția Română, potrivit legii, el se pune în aplicare de îndată. De îndată înseamnă imediat cum ai primit te duci și-l pui în aplicare. Deci din această perspectivă cei care s-au deplasat să pună în aplicare mandatul au procedat corect”, a spus Kovesi.

Ea a adăugat că se vehiculează în spațiul public un termen de 24 de ore, de la momentul hotărârii până la punerea în executare, însă legea nu reglementează un astfel de termen.

„Dimpotrivă legea spune că se pune în aplicare de-ndată. În toate situațiile în care s-au emis astfel de mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, mandatele au fost puse în executare de îndată. Ele nu s-au pus în executare de îndată numai în situațiile în care persoana față de care care trebuia să pună în aplicare hotărârea de executare a pedepsei închisorii era dispărută nu se afla la domiciliu sau alte situații”, a mai arătat Kovesi.

Totodată, ea a spus că modul în care polițiștii au respectat sau nu procedura cu ocazia punerii în aplicare a mandatului va fi verificată în cadrul dosarului penal, deocamdată nu s-au administrat toate probele în acest sens, nu au fost audiate toate persoanele care au cunoștință despre acest incident.

„În zilele următoare, în urma anchetei, vom stabili cu exactitate fiecare persoană care a fost în acea locuință, ce a făcut și ce s-a întâmplat. În foarte scurt timp vom lămuri cât se poate de repede împrejurările în care s-a întâmplat acest incident”, a mai spus Kovesi.

Kovesi: „Nu cred că e necesarăo modificare legislativă”

Întrebat dacă e cazul să fie modificată legea în sensul de înăsprire a procedurii de punere în executare a unui mandat de condamnare, procurorul general a spus” „Nu știu dacă este necesar o modificare legislativă în acest sens, ține de punerea în executare a unui mandat al pedepsei închisorii cu executare, se face de către poliția română. Cred că ei sunt în măsură să spună dacă au probleme când pun în executare astfel de mandate sau nu”.

Întrebat cum comentează faptul că unii dintre condamnații din dosarul „trofesul calității: s-au predat la Direcția Cercetări Penale a Poliției Române, iar în cazul lui Adrian Năstase polițiștii s-au dus la domiciliul său, Kovesi a spus: „Este o întrebare la care ar trebui să răspundă Poliția română. Noi vom verifica și aceste aspecte respectiv modul în care s-a respectat procedura de punere în aplicare a mandatului va face obiectul anchetei”.

Fostul premier al României Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității. După ce autoritățile au ajuns la domiciliul fostului premier pentru a pune în executare mandatul de arestare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, dorind să se împuște în cap. Unul dintre polițiștii aflați la fața locului a încercat să-l salveze, motiv pentru care glonțul a lovit gâtul lui Adrian Năstase. Acesta a fost operat în urmă cu puțin timp, în prezent fiind în stare bună.

Adrian Năstase s-a împușcat. Procurorul general și șeful DNA explică de ce a avut arme în casă fostul premier

 

Citește și