Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat, joi, la Sibiu, la o întâlnire cu crescătorii de ovine, ce se va întâmpla cu magazinele de tip „Gostat”, deschise de predecesorul său, Petre Daea, acesta spunând că sunt „butaforii”, iar controlul la aceste magazine a vizat achizițiile de un milion de euro. Concluziile Corpului de Control ca urmare a sesizării venite de la Consiliul de Administrație al Casei de Comerț Unirea au fost deja înaintate Parchetului.
„Controlul a vizat achizițiile pe care le-au făcut, de aproximativ un milion de euro, fără să aibă aprobarea Consiliului de Administrație. Acest control a început la sesizarea CA, care, în prima zi când am ajuns la Minister, au venit să sesizeze acest lucru: să spună că acolo sunt multe lucruri cu iz penal, că magazinele sunt butaforii. Eu am dat în verificare la Corpul de Control. Am înțeles că există un material cu niște concluzii care au fost înaintate Parchetului”, a spus ministrul Oros.
Acesta a afirmat că statul nu are cum să se implice în procesul de vânzare fără să nu deranjeze piața și consideră că prin aceste magazine exact acest lucru s-a întâmplat. Mai mult, Oros a afirmat că au fost foarte multe reclamații de la cei care nu au fost primiți în magazin.
„În (…) cele două magazine (la Sibiu și București – n.r.) a fost primită marfa anumitor persoane și foarte multe persoane nu au avut acces acolo. Statul are alte mijloace și mecanisme pentru a stimula vânzarea produselor celor mici, pentru că ideea inițială asta a fost: cei mici care nu reușesc să își vândă produsele, neavând acces în marile lanțuri de retail și vânzând cantități foarte mici în piețele locale, au o singură soluție. Și soluția există. Și în țară la noi sunt modele de bune practici, cooperativele”, a mai spus Adrian Oros.
Ministrul Agriculturii a mai spus că nu vede un viitor pentru astfel de magazine, „prin intervenția statului”.
„Noi putem să îi stimulăm prin această lege a cooperativelor și prin faptul că în noul PNS sunt axe de finanțare exact pentru a stimula cererea și aceste cooperative să își facă depozite, procesare și lanțuri de vânzare”, a mai declarat ministrul Adrian Oros.
Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a inaugurat, în octombrie 2019, primul magazin alimentar de stat, numit „Brânzărie”, unde puteau vinde doar producătorii locali. La scurt timp, mulți au renunțat să comercializeze brânza telemea de Sibiu aici, din cauza problemelor legate de plata produselor.
Semnal de alarmă
Sorin Minea, George Sava, Florentin Bercu și Mircea Coșea semnalau grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea S.A., era anunțul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), joi, 7 noiembrie 2019, prin intermediul unui comunicat de presă.
Asta în condițiile în care unul dintre aceștia afirma, nu demult, că ideea care stă la baza proiectelor de deschidere a magazinelor Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea” este echilibrarea balanței comerciale și creșterea producției interne de produse agroalimentare, fără însă a preciza presei că sunt probleme de genul celei semnalate în noiembrie 2019.
„Acest magazin (n.r. – supermarketul Casei de Comerț Unirea, deschis luni, 14 octombrie 2019) este începutul unui proiect de o anvergură extraordinar de importantă. Este un proiect de natură macroeconomică, această creștere de venituri de vreo doi ani, de salarii și pensii, a crescut foarte mult cererea pentru produse agroalimentare, pentru alimente, și balanța comercială s-a deteriorat, deci importam prea mult. Ideea care stă la baza acestui proiect este echilibrarea balanței comerciale și creșterea producției interne de produse agroalimentare, care duce la încurajarea producătorilor și care duce, până la urmă, la înființarea unei astfel de unități pe care sperăm să le frecventeze cât mai multă populație. Sunt produse strict românești și asta ce înseamnă: calitate și preț competitiv. Aș vrea ca această deschidere de magazin să fie inclusă într-un cadru mai larg de politici de echilibrare a balanței comerciale”, afirma Coșea.
Conform documentului citat, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o întâlnire cu membrii Consiliului de Administrație al Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea S.A., ca urmare a solicitării acestora, în data de 7 noiembrie 2019.
„Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros, a dispus Corpului de control al ministrului efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea S.A.”, potrivit sursei citate. „Această situație de fapt nu va influența sub nicio formă determinarea noii conduceri a Ministerului de a face politici publice prin care să consolideze poziția fermierilor pe lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare românești și sănătoase”.
Cu mai puțin de 24 de ore înainte, întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de la Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ocazionată de preluarea mandatului de ministru de către Nechita-Adrian Oros, dacă va continua proiectul Casei de Comerț Unirea, premierul în exercițiu, Ludovic Orban, a replicat că vremea Gostat-urilor a trecut.
El a adăugat că România trebuie să asigure condiții egale de acces la piață pentru producătorii autohtoni.
„Vremea Gostat-urilor a trecut. Sigur că pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață și asupra acestui lucru noi am fost susținătorii unui proiect legislativ care sperăm să fie pus în practică, de altfel este și unul dintre punctele care există în programul de guvernare, dar sincer cred că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate. Trebuie reglementări clare de a sigura accesul la piață pentru producătorii autohtoni și, dacă aceste reguli sunt respectate, nu mai este nevoie să refacem gostaturile de odinioară”, a mărturisit premierul, miercuri, 6 noiembrie 2019.
Sursă foto: MADR