Prima pagină » Știri » Adrian Porumboiu încearcă să recupereze grupul Racova, vândut în 2015, dar cumpărătorul nu este de găsit: Nimeni nu știe unde este compania din Emiratele Arabe Unite

Adrian Porumboiu încearcă să recupereze grupul Racova, vândut în 2015, dar cumpărătorul nu este de găsit: Nimeni nu știe unde este compania din Emiratele Arabe Unite

Adrian Porumboiu încearcă să recupereze grupul Racova, vândut în 2015, dar cumpărătorul nu este de găsit: Nimeni nu știe unde este compania din Emiratele Arabe Unite
Mai multe pe gandul.info

„Adrian Porumboiu a vândut acțiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acel contract prevedea nu doar vânzarea acțiunilor, ci prevedea și ca dl Porumboiu să fie eliberat de obligațiile pe care le avea față de bănci, să fie eliberat de executările silite care erau aupra lui de către acest nou investitor și, de asemenea, să-i fie vândute anumite bunuri care erau considerate neesențiale pentru activitățile de producție agricolă – zootehnie, fermele de lapte și panificația – la un preț stabilit. Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat niște bunuri și nu i s-au îndeplinit obligațiile esențiale ale cumpărătorului. Vrea să rezoluționeze acest contract”, a precizat Emil George Ioani, avocatul lui Adrian Porumboiu.

Potrivit reprezentantului legal al omului de afaceri, există un dosar pe rol la Tribunalul București, iar motivul pentru care nu s-a dat un termen deși „este înregistrat de foarte mult timp acest dosar”, este că actualul actionar majoritar al grupului Racova (Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite), este de negăsit.

„Ce vorbește dl Cojocaru (n.r. actualul manager al grupului Racova), că această companie este un mare investitor nu cunoaștem, deoarece în afară de faptul că știm că a fost controlată inițial de un apropiat al grupului Trans Oil și acum este controlată de Mohamad Imran Abass. Nu știm cine e, nu se știe nimic despre această societate. Acum ei sunt proprietarii acțiunilor. Noi dacă vrem să cerem rezoluțiunea contractului trebuie să ne judecăm cu ei, iar ca să ne judecăm cu ei trebuie să îi cităm în Emirate, însă nu îi găsesc nici măcar autoritățile de acolo”, a precizat avocatul Emil George Ioani.

Avocatul a mai spus că Adrian Porumboiu vrea să redobândească acum societățile deoarece în 2015, când a vândut acțiunile, a făcut-o pentru binele societăților, în ideea că un investitor strategic va putea să plătească datoriile și să ducă grupul mai departe.

Potrivit actualului manager al grupului, Valeriu Cojocaru, omul de afaceri Adrian Porumboiu a vândut societățile companiei Delta Commodity&Financial Services cu suma de 300 de lei, compania având la acea data datorii de 205 milioane de euro, din care la ora actuală s-au plătit către creditori 50 de milioane de euro.

Ulterior, Delta Commodity & Financial Services a revândut grupul Racova societății Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite, care dețin în prezent 85% din acțiuni, potrivit lui Valeriu Cojocaru.

Actualul manager al grupului a declarat că acuzațiile lansate de Adrian Porumboiu împotriva conducerii din prezent par să aibă ca scop abaterea atenției de la „posibilele ilegalități comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de subvenții APIA, dar și legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravă a companiilor deținute”.

În prezent, „Grupul deține în exploatare 35.000 de hectare teren agricol și are peste 400 de angajați, contribuind la bugetul național și local prin plata taxelor și impozitelor cu peste 6 milioane de euro (28 de milioane de lei), a mai spus Valeriu Cjocaru.
Societatea agricolă Racova a stins datorii de 50 din 200 de milioane de euro către creditori
În replică, Valeriu Cojocaru, director general al Comcereal Vaslui și Agrocomplex Bârlad, parte a grupului Racova, a prezentat joi măsurile de redresare a societăților, de la momentul preluării lor de la fostul proprietar Adrian Porumboiu, menționând că a stins datorii de peste 50 din 200 de milioane de euro.

„Managerul de criză” Valeriu Cojocaru a precizat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că de la preluarea operațiunilor în urmă cu doi ani și jumătate actuala conducere a efectuat mai multe acțiuni în sensul redresării companiilor și aducerii lor în zona de profitabilitate, reducând pierderile înregistrate de companii, a achitat datorii de zeci de milioane de euro față de cei mai importanți creditori ai grupului, a eficientizat activitatea de afaceri, prin reorientarea activității spre domenii cu profitabilitate crescută, și a realizat investiții în retehnologizarea companiilor.

„Afacerea se află pe calea cea bună, situația critică în care se aflau companiile în momentul vânzării lor a fost depășită, fiind stinse datorii de peste 50 de milioane de euro, din cele peste 200 de milioane de euro cât a reprezentat datoria preluată în urma transferului de acțiuni de la fostul patron. Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituțiile bancare, cei mai importanți creditori ai firmelor, dar și la alți creditori inclusiv datorii la bugetul de stat”, a precizat Vasile Cojocaru. El a mai arătat că „activitatea grupului Racova este una solidă, fiind curățată de elementele toxice pe care le-am moștenit, și mă refer aici la noianul de datorii, contracte păguboase, creanțe neîncasate, detehnologizare, ca să nu mai amintesc de stocurile raportate eronat”.

„La societatea Comcereal Vaslui, scăderea pierderilor a fost de cca. 1 milion de lei, raportată la 2016, iar la celelalte companii ale grupului, cum sunt Agrocomplex Bârlad și R-AGRO SA Fălciu, piederile cumulate au fost ajustate cu peste 12 milioane de lei”, a spus Cojocaru.

Actuala conducere a grupului a mai precizat: „în prezent avem în exploatare 35.000 de hectare de teren agricol, plătim salariile a peste 400 de angajați, contribuim la bugetul național și cel local prin plata de impozite și taxe de peste 6 milioane de euro (28,04 milioane de lei). Am preluat un business îngropat în datorii – evitat de orice investitor – și, în mai puțin de 2 ani, am făcut ca el să fie unul cu viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încearcă să ni le pună, suntem gata să începem campania agricolă de primăvară și mizăm pe recolte foarte bune, astfel încât să ne consolidăm operațiunile”.

Valeriu Cojocaru a amintit și pe perioada în care grupul a fost condus de Adrian Porumboiu și trecerea la actuala conducere.

„După semnarea actelor de vânzare-cumpărare cu fostul patron, am avut parte numai de suprize neplăcute. Din acțiunile sale ulterioare, dar și din declararea de date false la momentul semnării contractului, nu pot decât să înțeleg că semnarea contractului și a actelor adiționale s-a făcut cu rea credință. Nu doresc să lansez acuzații către fosta conducere, dar atât eu cât și cei 423 de angajați vrem să fim lăsați să ne facem treaba, fără tentative de sabotare sau denigrare din partea domnului Porumboiu. Nu mă interesează dacă au fost sau nu spălați bani prin finanțarea unui club sportiv de fotbal. Nu e treaba mea să investighez posibilele ilegalități și nereguli care s-au petrecut la grupul Racova până la momentul vânzării de acțiuni operate în 2014. Aste e treaba autorităților abilitate ale statului român”, a încheiat Valeriu Cojocaru.

Citește și