Prima pagină » Știri » Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru revoluționari, a fost reținut

Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru revoluționari, a fost reținut

Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru revoluționari, a fost reținut
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor, Adrian Sanda, a fost reținut, miercuri seară, de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, alte șase persoane fiind reținute tot în dosarul privind acordarea ilegală de certificate de revoluționar.

21 de percheziții domiciliare au avut loc, miercuri, în total în acest dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Verificările au fost efectuate de către polițiștii Direcției de Investigații Criminale, cei ai Direcției de Poliție a Municipiului București, cei din Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș Severin și Vrancea.

Anchetatorii susțin că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și a fost introdusă o nouă categorie de revoluționari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 – CPRD și Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Premierul Dacian Cioloș a luat decizia, miercuri, de a-l demite din funcție pe Adrian Sanda, potrivit unor surse din Executiv.

Citește și