Prima pagină » Știri » ADRIAN SEVERIN la DNA: „Am dat o declarație, procurorii fac o verificare a contabilității mele”

ADRIAN SEVERIN la DNA: „Am dat o declarație, procurorii fac o verificare a contabilității mele”

ADRIAN SEVERIN la DNA:
Adrian Severin a spus, luni, la ieșirea de la DNA, unde a dat o declarație în dosarul în care cercetat, că procurorii fac o verificare a contabilității sale de europarlamentar, precizând că banii pe care i-a dat firmelor românești de consultanță erau din contul său de eurodeputat.

Adrian Severin a spus, luni, la ieșirea de la DNA, unde a dat o declarație în dosarul în care cercetat, că procurorii fac o verificare a contabilității sale de europarlamentar, precizând că banii pe care i-a dat firmelor românești de consultanță erau din contul său de eurodeputat.

Europarlamentarul Adrian Severin s-a prezentat, luni dimineață, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), unde a dat o declarație în fața procurorilor în legătură cu noile acuzații în dosarul de corupție.

La ieșirea din sediul DNA, Severin a declarat că anchetatorii anticorupție fac o verificare a contabilității sale, în legătură cu banii pe care îi primește de la Parlamentul European.

Adrian Severin a precizat că banii pe care i-a dat firmelor românești de consultanță proveneau exclusiv din contul său de eurodeputat și că nu a lucrat cu bani proveniți din alte forme ale bugetului Parlamentului European.

El a mai arătat că deși putea opta pentru firme de consultanță franceze sau belgiene, le-a ales pe cele românești pentru a dovedi că și acestea au experiență și pot face o treabă la fel de bună ca și cele străine în acest domeniu.

Întrebat de ce a venit luni la DNA și dacă a depus noi documente în apărarea sa, Adrian Severin a spus că el nu se apără în fața procurorilor anticorupție, ci colaborează cu aceștia pentru efectuarea unei cercetări corecte.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Adrian Severin a fost chemat pentru a da o declarație după ce recent i s-au adus la cunoștință noi infracțiuni pentru care este cercetat în dosarul de corupție.

Potrivit surselor citate, Severin le-a spus anchetatorilor că nu dorește să facă vreo declarație la acest moment și că va colabora cu aceștia pentru a aduce de la Parlamentul European documentele necesare anchetei.

Procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită și trafic de influență, și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Potrivit Ordonanței de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin a folosit și a prezentat în Parlamentul European documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 și 09 iulie 2008).

„Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, notează procurorii DNA în documentul citat.

În 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunoștință lui Adrian Sverin noile acuzații.

Totodată, procurorii DNA au început urmărirea penală față de Anne Rose Marie Jugănaru – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, George Vadim Tiugea – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat și administrator al SC Head Hunting Professional SRL și Mihail Răducu – asociat și administrator al SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat al SC Alfa Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, acuzați de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Din ordonanța de extindere a cercetărilor și de începere a urmăririi penale a rezultat că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, europarlamentarul Adrian Severin ar fi încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanță cu firmele menționate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenților săi, Anne-Rose-Marie Jugănaru, George-Vadim Tiugea și o altă persoană, iar contractele de consultanță au fost încheiate la puțin timp după ce societățile au fost înființate, de exemplu cu SC Professional Consulting System SRL la trei zile după înființarea acesteia. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înființare, alte două, în cea de-a doua lună de la înființare, potrivit procurorilor DNA.

În 16 și 17 iulie, procurorii DNA le-au adus la cunoștință acuzațiile celor trei învinuiți.

În 18 iulie 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mită și trafic de influență.

În 22 iulie 2011, procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință acuzațiile, iar în 27 iulie 2011 anchetatorii au solicitat autorităților judiciare competente din Belgia și Franța, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentării cazului europarlamentarului Adrian Severin.

În primăvara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuție cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbește despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputați – un român, un sloven și un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obține. Cei trei deputați au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falșilor lobbyiști, afirmând: „Doar ca să știți că amendamentul pe care îl vreți a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunțat deschiderea unei anchete privind acuzațiile de corupție aduse de publicația britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputați. Conservatorul austriac Ernst Strasser și fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin și-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcția de vicepreședinte, după ce anterior își anunțase intenția de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunțe la această calitate în pofida solicitărilor și criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiției, DNA a solicitat președintelui PE ridicarea imunității lui Severin, cât și o opinie juridică referitoare la incidența unor dispoziții procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie 2011, procurorul șef al DNA a solicitat președintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor și a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât și datele stocate în serverele instituției, necesare desfășurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunității lui Adrian Severin și a încredințat președintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităților competente și lui Severin.

Europarlamentarul Adrian Severin a renunțat la activitățile de consultanță în board-urile unor instituții financiare, dar și la cele din curțile de arbitraj, fiind totuși remunerat de Institutul Social Democrat (ISD) „Ovidiu Șincai” și de către două universități românești.

Adrian Severin menționează în declarația de avere că în 2011 nu a mai obținut beneficii din partea board-urilor unor instituții financiare internaționale, precum Unicredit International sau Chayton Capital Duna Proprety Fund, dar nici din Curtea de Arbitraj București sau Institutul de Arbitraj al Olandei.

Cu toate acestea, europarlamentarul are în conturile bancare în plus, față de anul precedent, 4.522 de lei și 133.372 de euro. Astfel, a strâns în total 270.633 de lei, 1.041.318 euro și 36.426 de dolari.

În ceea ce privește veniturile înregistrate anul trecut, Severin a înregistrat un minus de 68.328 de lei. Veniturile sale s-au ridicat la 74.364 de euro, reprezentând indemnizația de europarlamentar și 258.075 de lei, din care 164.415 de lei reprezintă veniturile realizate de soția sa ca profesor de medicină dentară și ca expert.

Europarlamentarul a mai obținut ca profesor universitar 67.024 de lei la Universitatea Titu Maiorescu și Universitatea București, dar și în calitate de director coordonator al Institutului Social-Democrat „Ovidiu Șincai” – 26.136 de lei. De altfel, dintre cei aflați în conducerea fundației social-democrate a avut cel mai mare salariu, directorul executiv Anne Jugănaru obținând anul trecut 8.802 lei, iar Florin Abraham, director științific, menționând că nu a avut venituri de la ISD Ovidiu Șincai.

La acestea se adaugă deconturi obținute pentru transport și diurnă de la Parlamentul European de 92.002 euro, dar și cheltuieli cu biroul parlamentar de 226.474 euro.

Europarlamentarul Adrian Severin și-a păstrat terenul intravilan moștenit în 2004, în cotă de 50%, în Bușteni (Prahova), din care deține o suprafață de 451 metri pătrați. În același timp, el are în proprietate din 1984 un apartament în București, de 77 de metri pătrați, pe care l-a moștenit în cotă de 97,5%, dar și o cotă de 25% la un alt apartament din Capitală, de 80 de metri pătrați. Severin mai deține două mașini Volkswagen Golf, dar și bijuterii și obiecte de artă în valoare totală de 32.000 de euro.

Citește și