Adrian Severin, la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul de corupție

Adrian Severin, la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul de corupție
Publicat: 06/08/2013, 11:34
Actualizat: 01/02/2019, 22:41

Europarlamentarul Adrian Severin a venit, marți, la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Adrian Severin a declarat, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că nu are mari speranțe în cazul acestui dosar.

Europarlamentarul a spus că, în opinia sa, este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită, trafic de influență și folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În același dosar se fac acte de urmărire penală și față de alte trei persoane, potrivit DNA.

Conform Ordonanței de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin „a folosit și a prezentat în Parlamentul European documente, declarații false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 și 09 iulie 2008)”.

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, „înființate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță”, au arătat procurorii DNA.

„În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, potrivit procurorilor.

Adrian Severin declara, în 15 ianuarie, că este singurul europarlamentar obligat să prezinte explicații despre modul în care și-a cheltuit suma forfetară.

În primăvara 2011, reporterii de la „Sunday Times” au înregistrat o discuție cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbește despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputați – un român, un sloven și un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obține. Cei trei deputați au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falșilor lobbyiști, afirmând: „Doar ca să știți că amendamentul pe care îl vreți a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European a anunțat deschiderea unei anchete privind acuzațiile de corupție aduse de publicația britanică „The Sunday Times” împotriva celor trei eurodeputați. Conservatorul austriac Ernst Strasser și fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin și-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcția de vicepreședinte, după ce anterior anunțase intenția de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunțe la această calitate, în pofida solicitărilor și criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiției, DNA a solicitat președintelui PE ridicarea imunității lui Severin, cât și o opinie juridică referitoare la incidența unor dispoziții procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie 2011, procurorul șef al DNA a solicitat președintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor și a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât și datele stocate în serverele instituției, necesare desfășurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunității lui Adrian Severin și a încredințat președintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităților competente și lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită și trafic de influență, și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru și eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupție, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupție.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini).

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță