Prima pagină » Știri » Adrian Streinu Cercel: În gripă avem două vârfuri febrile, așa-zisa febră în dromader

Adrian Streinu Cercel: În gripă avem două vârfuri febrile, așa-zisa febră în dromader

Adrian Streinu Cercel: În gripă avem două vârfuri febrile, așa-zisa febră în dromader
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat la emisiunea Marius Tucă Show că, dacă am avut gripă, ne putem întoarce în comunitate după ultimul episod febril, respectiv la 7 zile de la debutul bolii.

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel a explicat cum putem ști dacă avem sau nu gripă și care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm imediat dacă prezentăm simptomele specifice acestei boli.

„Întâi apare durerea de cap și febra 39-40 de grade, imediat apar durerile de mușchi și de articulații și omul se simte ca și când ar fi bătut, această simptomatologie culcă persoana respectivă la pat, pur și simplu. Ăsta este diagnosticul clar de gripă. În timpul doi apare tusea, apar secrețiile nazale, de obicei apoase, dacă nu are ce face se apucă și ia antibiotice, atunci o serie de germeni pe care noi îi avem, dar cu rol protector, vor fi distruși de către antibiotic și lasă portiță pentru alți germeni”, a declarat managerul Institutului Balș.

În aceste condiții, prof. dr. Streinu Cercel ne recomandă să anunțăm medicul de familie, să ne auitoizolăm la domiciliu și să mergem la spital numai dacă simptomele se agravează.

„Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie și să se autoizoleze la domiciliu, sună medicul de familie, realizează două lucruri: în primul rând o confirmare clinică a diagnosticului și al doilea că îi spune ce să facă, ce să ia și, mai mult decât atât, îi rezervă și concediul medical ca să stea liniștit acasă fără probleme. Dacă lucrurile astea sunt realizate, atunci nu mai e nevoie să se deplaseze nicăieri(…) Dacă se întâmplă și evoluția este proastă și manifestările se accentuează, da, te duci la camera de gardă pentru că acolo trebuie să ajungi”, a subliniat prof.dr. Streinu Cercel.

Managerul Institutului Balș ne-a explicat și cum ne dăm seama dacă suntem vindecați și putem ieși din casă.

„Din momentul în care a devenit afebril și asta se întâmplă cam în a doua parte, după circa șapte zile, se poate duce. Trebuie spus că în gripă avem două vârfuri febrile, avem un prim episod care durează cam două-trei zile, după care în mod spontan persoana respectivă devine afebrilă încă o zi dau două și mai avem încă o perioadă de două-trei zile în care reface febra, se cheamă așa-zisa febră în dromader, adică capul reprezintă primul episod febril și cocoașa a devenit al doilea episod febril. După terminarea celui de al doilea episod febril se poate duce înapoi în colectivitate că nu mai este contagios. Acum, simptomatologia este amendată de către terapie, dar și terapia trebuie dusă minimum cinci zile, cum scrie în prospect și bine ar fi spre șapte zile ca să avem siguranța că virusul a fost inhibat corespunzător”, a mai spus prof.dr. Streinu Cercel.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, candidează pentru postul de rector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Concursul va avea loc în data de 10 februarie.

Prof.dr.Streinu Cercel s-a înscris în concurs cu proiectul de management pentru perioada 2020-2024 intitulat „Să construim împreună Universitatea de Medicină pentru secolul XXI”.
În acest proiect, managerul Institutului Matei Balș propune digitalizarea UMF Carol Davila și pregătirea universității pentru secolul 21 prin folosirea inteligenței artificiale, devenind astfel o placă turnantă pentru dezvoltarea cercetării; înființarea poziției de architect IT, înființarea unei platforme UMF România, menită să faciliteze colaborarea între universitățile de profil din țară. Totodată, prof.dr. Streinu Cercel propune stabilirea de noi parteneriate în cercetarea științifică prin realizarea de conexiuni cu Parcul Științific Măgurele (Măgurele Science Park), în vederea dezvoltării de noi proiecte de cercetare, aliniate la cele mai noi progrese în domeniu, precum și facilitarea includerii în tematicile lucrărilor de diplomă a mai multor activități de cercetare.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel este absolvent al UMF Carol Davila, promoția 1982. Și-a început cariera didactică în cadrul universității, fiind profesor universitar din anul 2005, precum și conducător de doctorat, membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru al Academiei de Medicină Dentară din Paris (Franța), membru Honoris Causa al mai multor universități de profil din țară și străinatate.

Citește și