Prima pagină » Știri » Adrian Streinu-Cercel și Monica Pop, replici acide pentru președintele Societății ATI! Cum îi răspund lui Șerban Bubenek

Adrian Streinu-Cercel și Monica Pop, replici acide pentru președintele Societății ATI! Cum îi răspund lui Șerban Bubenek

Adrian Streinu-Cercel și Monica Pop, replici acide pentru președintele Societății ATI! Cum îi răspund lui Șerban Bubenek
Adrian Streinu-Cercel și Monica Pop, replici acide pentru președintele Societății ATI! Cum îi răspund lui Șerban Bubenek

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, îi răspunde acid profesorului Șerban Bubenek, liderul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, după ce acesta din urmă a afirmat că unii pacienți aflați în stare critică la ATI nu au primit deloc sau au beneficiat doar parțial de Remdesivir, pentru că spitalele nu au fost aprovizionate cu tratamentul anti-Covid.

Bubenek a spus că unii pacienți au murit din această cauză și a acuzat „Matei Balș” și conducerea că au primit 30 de milioane de euro pentru a trimite antivirale în țară, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Divergențele de opinie mă interesează mai puțin…”

„Există o trasabilitate clară a medicamentului. Toate medicamentele care vin în România de la Comisia Europeană ajung la Unifarm, unitate în subordinea Ministerului Sănătății. Spitalele solicită medicamentele, fac o hârtie, iar în baza ei primesc medicația gratuită. Fiecare unitate solicită, altfel nimeni nu primește nimic”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Matei Balș la Medika TV, citat de antena3.ro.

„Dl. profesor Bubenek a tras un semnal de alarmă, atenție, a spus am niște informații, a spus că nu are datele, cum că nu s-ar fi primit. Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI, dacă se așteaptă să ajungă acolo partida e pierdută. E o falsă problemă. Dacă inducem populației că s-ar întâmpla ceva, am greși. Circuitul medicamentului e foarte clar: Comisia Europeană – Ministerul Sănătății – Unifarm – spital. Medicația antivirală se dă înainte ca pacientul să ajungă în terapie intensivă, acolo se face susținere vitală, nu mai are nevoie de antiviral. Toți cei care lucrează la ATI fac tot ce le stă în putință să salveze vieți. Noi infecționiștii încercăm să le salvăm înainte să ajungă la ATI”, a adăugat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, Streinu-Cercel a spus că în depozitele Unifarm ar mai fi circa 4.000 de doze de Remdesivir.

„În contextul în care va continua numărul actual de infectări e clar că la un moment dat Remdesivir nu va mai ajunge pentru toată lumea. Divergențele de opinie mă interesează mai puțin, noi trebuie să găsim soluții în lupta cu pandemia. Toți colegii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă să poarte mască, dacă purtăm toți inclusiv pe stradă o să vedem că or să scadă cazurile în următoarea lună”, a mai spus prof. Streinu-Cercel.

Monica Pop, reacție acidă

La rândul ei, medicul Monica Pop a avut o reacție și mai dură: „Sunt revoltată. Eu nu am auzit niciodată așa ceva, iar afirmațiile profesorului Bubenek sunt de o agresivitate de neînchipuit. Profesorul Cercel, care e un om mult prea blând și elegant, știe că dl. Bubenek nu are dreptate.

Cred că ce a spus prof. Bubenek e un afront incredibil la ministrul Sănătății însuși. Acuză că au murit pacienți netratați cu nimic. Știu foarte bine că niciodată niciun medic nu va face așa ceva.

Dacă era adevărat, primul care trebuia să-și dea demisia era chiar ministrul. Dl. ministru a trimis corpul de control și e foarte clar că nu e așa cum spune dl. Bubenek. E o acuzație de o gravitate incredibilă, neadevărată”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și