Adrian Streinu-Cercel: Virusul SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie din cauza numărului mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte
Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” precizează că noul coronavirus nu va ieși „prea curând” din circulație, din cauza numărului mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte.
Medicul a vorbit despre 38 de mutații ale virusului, care se află izolate în Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris
„Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie din cauza nivelului mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte. Chiar în această dimineaţă am citit un articol care urmează să fie rapid publicat, cu multitudinea de mutaţii pe care le are la nivel de structură de spike, peste 38 de variante, care se pare că asociază un grad de infectivitate şi de severitate mai mare bolilor pe care le induc. Este foarte adevărat că aceste mutaţii au fost izolate de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris”, a afirmat Streinu-Cercel, joi, la conferinţa de lansare a proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.
Medicul Streinu-Cercel, despre pacienții care vin la „Matei Balș” cu alte patologii decât Covid-19: Nu s-au infectat
Medicul Streinu-Cercel a precizat în cadrul conferinței că niciunul dintre paceienții care au venit până acum la Institutul Matei Balș cu alte patologii, nu a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2.
În cadrul aceleiași conferințe a fost prezent și profesorul Alexandru Rafila, care a vorbit despre infecţiile cu germeni rezistenţi la antibiotice, care pot deveni principala ameninţare la adresa omului.
„S-a dezvoltat conceptul One Health, integrarea preocupărilor pentru controlul rezistenţei la antibiotice, pentru că ele afectează diverse sectoare, şi în următorii 30 de ani pot deveni principala ameninţare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi devastator, mult mai mare decât ceea ce ce se întâmplă acum cu noul coronavirus. Suntem, practic, într-o luptă permanentă cu diverse microorganisme ca să putem să supravieţuim. Competiţia este dură şi fiecare ţară trebuie să fie pregătită în acest sens”, a declarat Alexandru Rafila la o conferinţă despre gestionarea consumului de antibiotice în România.