Adriean Videanu a fost ARESTAT. Alina Bica, Mihăilescu, Dorin și Alin Cocoș, arestați și ei în același dosar
UPDATE 07.22 Videanu, Bica, Mihăilescu, Dorin și Alin Cocoș, arestați
Adriean Videanu, Dorin și Alin Cocoș, Alina Bica și fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestați, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Decizia a fost luată în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica și nu este definitivă, putând fi contestată la aceeași instanță.
Videanu, Alin Cocoș și Mihăilescu urmează să fie încarcerați, în timp ce Dorin Cocoș și Alina Bica sunt deja în arest în alte două dosare – dosarul Microsoft și respectiv cel al despăgubirii ilegale pentru un teren supraevaluat.
În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni) și favorizarea făptuitorului.
În același dosar, omul de afaceri Dorin Cocoș este urmărit penal pentru trafic de influență și dare de mită, fiul său Alin Cocoș este cercetat pentru dare de mită și trafic de influență, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.
În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoș a promis, pretins și primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase suma totală de 16 milioane de euro, în tranșe, în schimbul influenței exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica și Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea soluționării a două dosare de despăgubire, dintre care unul în care valoarea unui teren în suprafață peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.
Pentru urgentarea soluționării acestui dosar de despăgubire, Cocoș i-a dat Alinei Bica o cotă dintr-un teren situat în localitatea Snagov, județul Ilfov, în suprafață de 4.425 de metri pătrați, potrivit procurorilor.
Totodată, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat și de valoarea uriașă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea lui Alin Cocoș de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susținerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.
În acest demers s-ar fi implicat și Florentin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoș, care a intermediat relația cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire, spun procurorii.
Adriean Videanu, fostul ministru PDL al Economiei, află astăzi dacă își petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv. Instanța ÎCCJ judecă, începând cu ora 16.00, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă într-un dosar în care este pusă sub acuzare și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, care i-ar fi ridicat în mod abuziv sechestrul de pe acțiunile lui Videanu, permițându-i astfel acestuia să le vândă și să le valorifice, conform DNA.
Adriean Videanu a fost adus la instanța supremă în jurul orei 16.20.
Tot astăzi, este judecată și cererea de arestare preventivă pentru Alin Cocoș, fiul lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Cocoș junior este acuzat de dare de mită și trafic de influență, în celălalt dosar al Alinei Bica, privind restituirea abuzivă a unui teren.
Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și a fost reținut pentru 24 de ore, joi seară, de către procurorii DNA.
La data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru și asupra unui număr de 80 acțiuni, deținute la o firmă de către inculpatul Videanu Adrian, arată DNA.
La data de 25.02.2014, printr-o ordonanță, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competență, admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean și a ridicat sechestrul asigurator.
Astfel, a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat.
În acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.
Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să-și pună la adăpost acțiunile sechestrate și obțină foloase necuvenite, de 277.000 de lei, prin înstrăinarea lor.
Astfel, a rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz, care reprezenta garanția recuperării prejudiciului cauzat, au mai arătat sursele citate.
Videanu, a venit, joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citat pentru a fi audiat, în contextul în care numele lui ar fi fost menționat de fostul ministru Gabriel Sandu în declarațiile date de acesta în dosarul Microsoft.
Gabriel Sandu le-ar fi spus procurorilor că el a aflat, în prima parte a anului 2009, că pentru finanțarea PDL și a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii înregistrate în jurisdicții internaționale, iar de aceste operațiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregătite și de încredere, „care reprezintă interesele unor corporații”, declarațiile fiind prezentate în documente citate de televiziunea Antena 3.
„Personal, dar raportat la derularea acțiunilor electorale și complexitatea lor, am executat mereu indicațiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar următoarele persoane îmi comunicau destinațiile utilizării banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru și șeful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar și Alin Albu, trezorierul și administratorul PDL, împreună cu staff-ul său”, ar fi declarat Gabriel Sandu în fața procurorilor DNA.