Prima pagină » Știri » Adriean Videanu, eliberat sub control judiciar în dosarul Alinei Bica

Adriean Videanu, eliberat sub control judiciar în dosarul Alinei Bica

Adriean Videanu, eliberat sub control judiciar în dosarul Alinei Bica
Adriean Videanu va fi cercetat sub control judiciar în cel de-al doilea dosar al Alinei Bica, în timp ce fosta șefă a DIICOT, consilierul acesteia Florentin Mihăilescu, Dorin și Alin Cocoș rămân în arest, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul lui Videanu, Cristian Ene.

Decizia a fost luată în cursul nopții de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la contestațiile inculpaților privind măsura arestării preventive dispusă pe 31 ianuarie în acest dosar.

Astfel, instanța a decis ca Videanu să fie cercetat sub control judiciar cu interdicția de a părăsi țara, în timp ce Alinei Bica, consilierul acesteia Florentin Mihăilescu, Dorin și Alin Cocoș vor rămâne în arest, a precizat avocatul lui Videanu.

Hotărârea este definitivă.

În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni) și favorizarea făptuitorului.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanță dată ca procuror-șef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competență, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acțiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervențiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii DNA mai arată că, în cursul anului 2013, după preluarea funcției de procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

În același dosar, omul de afaceri Dorin Cocoș este urmărit penal pentru trafic de influență și dare de mită, fiul său Alin Cocoș este cercetat pentru dare de mită și trafic de influență, pentru că ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte și Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

(Vă rugăm ignorați știrea pe același subiect difuzată joi, la ora 16.22)

Citește și