Adunarea Creditorilor RAAN a solicitat declanșarea procedurii falimentului Regiei, în condițiile în care compania nu mai produce nimic care să poată fi valorificat.
Potrivit administratorului special al RAAN, Ion Sârbulescu, în aceste condiții, prelungirea procedurii de insolvență nu poate rezolva problema financiară a companiei, ci mai degrabă o adâncește.
„RAAN era în reorganizare judiciară, în insolvență, dar din insolvență nu poate ieși nicio unitate în condițiile în care nu produce nimic. La Combinatul Chimic, producția de apă grea a fost oprită, implicit producția de energie termică și energie electrică la Termocentrală. Termocentrala funcționează în această perioadă cu un contract de asociere cu primăria. De fapt, este un «împrumut» de salariați și de capacități din termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din această iarnă”, a declarat, vineri, Ion Sîrbulescu.
În prezent, pe platforma Romag Prod a RAAN, unde producția de apă grea a fost oprită în vara anului 2015, lucrează doar 150 de salariați care asigură mentenanța apei grele stocate aici. Alți 500 de muncitori au rămas pe platforma Romag Termo, unde funcționează două cazane prin care se furnizează agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, angajații fiind plătiți din încasările Serviciului de Termoficare al primăriei pentru apa caldă și căldura furnizată populației.
Conform planului de disponibilizare aprobat pentru angajații RAAN, după ce în octombrie 2015 au fost disponibilizați 1.525 de angajați, în luna august ar urma să fie trimiși în șomaj alți 500 de salariați de la Romag Termo.
Administratorul special al RAAN a arătat însă că aceștia ar putea fi disponibilizați mult mai devreme, în 31 martie, întrucât compania nu mai are bani pentru plata salariilor.
„N-ar trebui să ne sperie falimentul. Cred că este mai corect un faliment decât o perioadă prelungită de insolvență. Falimentul înseamnă valorificarea activelor de pe platformă. Activele nu vor mai fi ale statului. În funcție de datorii, aceste active vor fi scoase la vânzare, dar cu un comportament rațional al lichidatorului care va fi la momentul respectiv, cred că această platformă poate fi mobilată cu diverse activități. Eu îmi doresc ca această platformă industrială să creeze locuri de muncă în perioada următoare pentru cetățenii Severinului”, a mai spus administratorul special al RAAN.
El a adăugat că la momentul intrării în insolvență RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei.
RAAN a intrat în insolvență în septembrie 2013, pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al companiei la momentul declanșării procedurii de insolvență aflându-se peste 300 de societăți comerciale, dar și instituții publice și administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu Regia.